Dragoste

#cearta cuplu #divort #bani #certuri #relatie de cuplu #casatorie #viata de cuplu

Certurile din cauza banilor, cel mai puternic motiv de divort

Certurile pe tema banilor pot pune punct unui mariaj, arata un studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatea de Stat din Kansas, SUA. Cuplurile care au discutii aprinse din cauza finantelor, inca de la inceputul relatiei, au sanse mai mari sa divorteze ulterior.


Banii, cel mai puternic motiv de divort

Conform psihologului si consilierului pe teme de cuplu Sonya Britt, de la Universitatea de Stat din Kansas, cele mai multe cupluri divorteaza din cauza banilor si nu din cauza copiilor, a socrilor sau a infidelitatii unuia dintre parteneri.

Certurile din cauza salariilor si a datoriilor la banca sunt, de departe, cel mai frecvent motiv de divort, iar sansele de despartire sunt cu atat mai mari cu cat aceste discutii apar in primele etape ale relatiei.

Coordonat de Britt, studiul a fost realizat pe baza datelor furnizate de peste 4500 de cupluri pentru National Survey of Families and Households.


Satisfactia in cuplu scade pe masura ce se inmultesc certurile

Cu cat un cuplu se cearta mai des din cauza banilor, cu atat satisfactia lor scade, ceea ce duce la aparitia altor neintelegeri conjugale si, in final, la divort.

"Nu conteaza cand s-au certat partenerii. Chiar daca s-au certat din cauza banilor la inceputurile relatiei, au sanse mari sa aiba un grad scazut de satisfactie in cuplu", considera Sonya Britt.


Certurile din cauza banilor, lungi si intense

In orice cuplu apar certuri mai devreme sau mai tarziu. Motive de cearta sunt multe, insa in cele mai multe cazuri acestea dureaza putin si nu sunt intense. In schimb, cand vine vorba despre bani, partenerii au o cu totul alta abordare: se cearta minute in sir, isi arunca vorbe grele unul altuia, iar intensitatea discutiei creste pe masura ce trece timpul.

Autoarea studiului sustine ca de la bani porneste un intreg lant de situatii: banii sporesc stresul in cuplu, iar stresul la randul lui creste nemultumirea si frustrarile personale. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca persoanele stresate nu reusesc sa vada lucrurile in viitor, ci sunt axate doar pe ceea ce se intampla in prezent.

Daca stresul nu ar fi o problema in cuplu, partenerii ar reusi mai usor sa isi organizeze viata gandindu-se la ceea ce se va intampla in viitorul lor, iar acest lucru i-ar ajuta sa isi gestioneze mai bine problemele.

Sursa foto: mirror.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare