Dragoste

#despartire #cuplu #studiu #oameni de stiinta #relatie de cuplu

Ce spun oamenii de stiinta despre despartiri

Despartirea este o experienta de viata care a preocupat nu doar artistii in muzica sau poeziile lor, dar si oamenii de stiinta. Acestia au analizat zonele creierului care devin active la anumiti stimuli legati de viata sentimentala, precum si comportamentul oamenilor in urma unei despartiri.

Iata ce spun oamenii de stiinta despre relatiile care iau sfarsit:


1 Despartirea ta poate antrena alte despartiri ale unor cupluri cunoscute


Statisticile arata ca o despartire poate sa aiba efecte negative nu doar asupra celor doi implicati, dar si asupra cercului de prieteni si cunostinte. Astfel, cand un cuplu se desparte, exista mari sanse ca acest lucru sa se repete cu un alt cuplu din anturaj. Cercetarile arata ca despartirea sau divortul cuiva creste cu 75% sansele ca cineva din familie sau din cercul de prieteni sa se desparta de partener.

Prima despartire joaca rolul unui precedent sau al unei scuze. Cand in anturajul de prieteni si cunostinte exista o relatie cu probleme, despartirea are loc mai usor cand exista deja un exemplu in apropiere.


2 Dragostea la nivel neurologic


Oamenii de stiinta au studiat centrii din creier responsabili pentru sentimentul de iubire. Subiectilor li s-a aratat o fotografie cu persoana iubita. In acea clipa, in creier s-au activat centri responsabili cu motivarea si rasplata. Aceieasi centri sunt stimulati de substantele care dau dependenta. Pe cat de placut este sa fii intr-o relatie, pe atat de mare este suferinta cand are loc despartirea.


3 Despartirile le face mai sarace pe femei


Oamenii de stiinta atrag atentia asupra faptului ca femeile se confrunta cu probleme in plan financiar atunci cand se despart de partener. Dupa un divort sau o despartire, situatia financiara a femeilor s-a constatat ca devine mai proasta decat in perioada in care femeia respectiva avea o relatie. Aceleasi studii arata ca in anii de dupa terminarea unei relatii, barbatii fac cu 20% mai multi bani.


4 Dragostea la nivel psihic


Cand se despart de cineva, cei doi se simt respinsi, nedoriti, neiubiti. Cei mai multi povestesc despre eveniment spunand "nu sunt dorit", "sunt respins". Exprimarea pasiva tradeaza si atitudinea pasiva a persoanei in cauza, care isi asuma un rol de victima. Respingerea este dureroasa atunci cand persoana in cauza devenise deja dependenta de acea relatie.

Un alt motiv pentru care esecul unei relatii doare atat de mult este faptul ca oamenii nu stiu sa faca fata pierderilor. Conform psihologilor, creierul uman acorda mai multa importanta unei pierderi decat unui castig. Dupa un esec amoros, multi decid ca viata lor amoroasa a ajuns la final si ca nu vor mai accepta niciodata o alta relatie. Astfel de decizii sunt mecanisme de aparare impotriva unei noi potentiale pierderi.

Oamenii de stiinta au descoperit ca esecurile repetate in dragoste fac acea persoana tot mai putin increzatoare in sansa ei la fericire. Acelasi lucru se intampla cu sportivii care esueaza repetat sa dea gol: terenul li se pare un mediu tot mai dificil de dominat, ca un spatiu prea inalt sau prea ingust.


5 Despartirile ii imping pe barbati spre alcool si droguri


Desi ambele sexe sufera in cazul unei rupturi a relatiei, femeile cauta consolare la persoanele din jurul lor, in timp ce barbatii se izoleaza. Acestia din urma isi ineaca amarul in alcool. Statistic, barbatii sunt mai inclinati decat femeile sa apeleze la alcool si droguri dupa o despartire.

Sursa foto: girlsguideto.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului