Dragoste

#relatie #partener #schimbare

Cat de mult si cum ii poti cere partenerului sa se schimbe?

Daca initial dragostea e oarba si pasiunea determina pana si ratiunea sa se indoiasca de sine, lasand loc compromisurilor de amploare (cand vine vorba de intemeierea unei relatii), majoritatea barbatilor ar fi de acord cu mine ca, dupa o perioada, femeile de langa ei sunt de nerecunoscut . Vor sa-i schimbe de parca nici nu i-ar fi iubit vreodata cu bune si rele…  Asa sa fie?


De la santajul emotional la abordarea pozitiva a schimbarii


Daca la inceputul relatiei era aproape amuzant sa apelezi la un mic santaj emotional : pisiiiiiii, dai si tu cu aspiratorul (daca vrei sa facem sex asta seara)?!, cu timpul iti dai seama ca nu poti continua asa, ca ai obosit si parca nici partenerul nu mai e receptiv la aceeasi strategie. Ce faci atunci?


Merita sa incerci sa schimbi toate lucrurile pe care le doresti altfel la el?


Incearca sa te hotarasti care sunt aspectele definitorii care te deranjeaza si discuta punctual cu partenerul de viata viziunea ta cu privire la acestea. Nu insista mai mult decat e cazul, pentru ca, in majoritatea situatiilor, partenerul nu se va schimba decat daca va dori sa se schimbe.


In functie de felul in care ii comunici opiniile si dorintele tale dar si de persoana in cauza, poti sa obtii rezultatul dorit sau  risti sa se indeparteze, sa se schimbe ‘de ochii lumii’ si sa intre in defensiva cand vine vorba de a-ti asculta parerea ta de om care le stie mai bine pe toate. Asa ca… mare atentie la cum abordezi lucrurile!


La fel ca in orice tip de relatie, abordarea motivationala si pozitiva, e cea mai indicata. Uneori insa nici aceasta nu da roade, insa aminteste-ti ca il iubesti pentru ce e, nu pentru ce vrei sa fie. 


Concentreaza-te pe ceea ce poti schimba la felul in care reactionezi cand ceva te deranjeaza , mai mult decat pe schimbarea partenerului si identifica ce inseamna prea mult…


Lucruri pe care vrei sa le schimbi la partenerul de cuplu


Care au legatura cu personalitatea/principiile lui


Acestea sunt aspectele cel mai greu de schimbat pentru ca, atat personalitatea  cat si principiile sunt rodul unui complex de factori si, dat fiind ca s-au format de-a lungul vietii, nu se vor schimba peste noapte. Fiecare din noi vine intr-o  noua relatie cu personalitatea bine conturata, asa ca ar fi bine sa deschizi cat mai bine ochii inca de la inceput, la lucrurile pe care e putin probabil sa le schimbi vreodata la el.


Care au legatura cu felul lui de a fi in raport cu tine


La acest capitol se poate lucra, dat fiind ca experienta de cuplu se invata de fiecare data si, desi nu era obisnuit sa se comporte intr-un anumit fel in fostele relatii , poate invata sa o faca daca te iubeste si daca iubirea ta e suficient de mare incat sa incerci sa il aduci pe calea cea buna cu diplomatia si rabdarea necesara. Cand nu se comporta asa cum iti doresti si astepti, explica-i cum te simti in momentul in care el face un anumit lucru si lasa-l sa inteleaga cat de mult ar insemna pentru tine sa reactioneze diferit in contextul respectiv. Nu te opri aici si da-i exemple clare cu privire la asteptarile tale. Daca ulterior face un gest care sa iti arate ca a inteles ce ai vrut sa ii comunici, nu uita sa il incurajezi si apreciezi.


Care au legatura cu aspectul lui

 

Desi pare greu de crezut ca ai intrat intr-o relatie cu un barbat al carui aspect fizic si vestimentar nu te multumeste, se intampla ca la inceput sa tolerezi lucruri pe care ulterior simti nevoia sa le schimbi sau pur si simplu, unele lucruri sa nu mai fie la fel ca la inceput.


Se mai intampla ca tipul atletic de care te-ai indragostit sa se transforme intr-un tip cu inceput de chelie si burta de toata frumusetea, la fel cum se poate intampla si ca un barbat deosebit sa nu aiba nicio inclinatie cand vine vorba de a alege ce pune pe el.


Daca vrei sa slabeasca, propune-i sa alergati in fiecare seara prin parc sau sa mergeti la sala si ajusteaza programul si continutul meselor. In comunicarea cu el, pune accent pe cat de multa energie ar avea pentru pasiunile sale si pe cat de ‘si mai bine’ ar arata, daca ar avea o conditie fizica optima, si mai putin pe cat de tare iti plac barbatii atletici…


Daca nu iti place cum se imbraca, nu incerca sa schimbi acest lucru, subliniind cat de tare iti displace vestimentatia lui. Comunica-i insa, de fiecare data cand face o alegere buna, cat de mult iti place obiectul vestimentar respectiv. Astfel, cu timpul, ii poti corecta stilul si il poti aduce pe calea cea buna. Cumpara-i lucruri care iti plac si crezi ca i se potrivesc  si mergi cu el la cumparaturi. Evita sa ii spui lucruri radicale, daca iti arata ceva care ii place iar tie iti displace profund si ghideaza-l spre o alegere mai buna.


Cum sa te intinzi cat iti e plapuma


Daca ai identificat aspectele majore pe care vrei sa le schimbi la partenerul tau, trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa pasesti cu grija pe nisipurile miscatoare ce ti se vor asterne in fata.


Actioneaza cu multa diplomatie si iubire si ambaleaza schimbarea dorita, astfel incat sa nu aiba si alte efecte secundare, in afara celor scontate.


Ce ai vrea sa schimbi la partenerul tau, daca ai putea schimba un singur lucru?

Foto : www.guystuffcounseling.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului