Dragoste

#gesturi tandre #intimitate cuplu #preludiu #sarut

Cat de des iti saruti partenerul? Afla cum stau altii la capitolul sarut

Tot mai multe cupluri se saruta mai putin de o data pe saptamana, se arata intr-un nou studiu. Nici durata unui sarut nu mai este ce era candva.
 

Sarutul, un gest tot mai rar


Astfel, potrivit unui sondaj in Marea Britanie, sponsorizat de British Heart Foundation, 1 din 5 cupluri se saruta cel mult o data pe saptamana. Pentru 40% dintre cupluri, sarutul dureaza maxim 5 secunde. 5% dintre persoanele cu varste de la 45 de ani in sus au parte in jur de 30 de saruturi intr-o saptamana. Cuplurile intre 18 si 24 de ani, casatorite sau nu, au o medie de 11 saruturi pe saptamana sau mai putin de 2 pe zi.

Ce simte si cat minte, in functie de cum te saruta
 

Rolul sarutului intr-o relatie


Sarutul ajuta la crearea unei legaturi intre parteneri si, cu exceptia persoanelor bolnave, sarutul are un rol benefic asupra sanatatii. Antropologul Helen Fisher descrie sarutul ca o unealta care ajuta oamenii sa aleaga cel mai bun partener, un fel de instrument biologic care stabileste in mod natural cu cine esti compatibil din punct de vedere genetic.

Ca urmare a simturilor implicate in sarut, acesta permite celor doi sa guste, sa miroasa, sa atinga si sa-l simta pe celalalt. Unii specialisti afirma ca sarutul este un soi de carte de vizita, care arata cine esti, ce vrei si ce poti oferi. Sarutul este atractiv pentru oameni deoarece el este responsabil pentru senzatiile tactile, excitare, motivare, sentiment de apropiere si chiar euforie.

"In momentul sarutului, exista niste mecanisme care evalueaza starea de sanatate, capacitatea de reproducere si compatibilitatea genetica. De aceea, ceea ce se intampla la primul sarut poate sa insemne un inceput sau un sfarsit" afirma Gordon G. Gallup Jr, profesior de psihologie evolutionista la State University of New York.

Alte studii arata ca aceia care se saruta mult au mai mari sanse de a arde caloriile. Este, insa, vorba despre 2-6 calorii pe minut. Prin urmare, pentru a scapa de caloriile dintr-o jumatate de pahar de vin trebuie sa te saruti cam o ora.

Nu in ultimul rand, sarutul joaca rolul unui relaxant natural. Oamenii de stiinta afirma ca sarutul creste nivelul de oxitocina, un hormon care calmeaza in mod natural corpul. Tot in timpul sarutului se elibereaza endorfine, care ii fac pe oameni sa se simta bine. Alte cercetari leaga sarutul de cresterea nivelului de dopamina, care are un rol in aparitia sentimentelor romantice si a atasamentului.

Specialistii in relatie sunt de parere ca intr-o relatie sanatoasa, prezenta sarutului este obligatorie. Sarutul trebuie sa fie atat de tip pasional, in preludiu, in timpul sexului si dupa, cat si sarut tandru, pentru consolidarea legaturii romantice. Sarutul faciliteaza apropierea si asigura momente de intimitate, iar el nu trebuie asociat de fiecare data cu sexul.

Sarutul este un gest care devine din ce in ce mai rar odata cu varsta, insa psihologii si specialistii in relatie recomanda cuplurilor ca sarutul sa faca parte din obiceiurile lor zilnice. In acest fel, gestul este unul natural, nu fortat si ofera satisfactii variate, de ambele parti.

Sursa foto: valentines-day-wallpapers.blogspot.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului