Dragoste

#partener #casatorie #casnicie #casnicie toxica

Casnicia ta este toxica pentru tine? Repar-o inainte sa fie prea tarziu!

Casnicia poate aduce beneficii asupra sanatatii fizice si psihice, dar persoanele care au vieti nefericite in cuplu nu se bucura de aceste beneficii, ci dimpotriva, sufera atat pe plan fizic, cat si pe plan emotial si psihic.

Un studiu recent a demonstrat ca o casnicie nesatisfacatoare creste nivelul de stres si deterioreaza sanatatea. O alta cercetare a aratat ca persoanele care au relatii ce implica trairi negative sunt mai expuse riscului de a suferi de boli de inima.

Acest lucru nu inseamna ca o casnicie fericita te face sanatos si una nefericita bolnav, dar un lucru este cert: viata in doi lipsita de satisfacii, plina de tensiuni si griji afecteaza sanatatea fizica si psihica.

Dar exista cai prin care poti atenua probleme din casnicie, spre binele relatiei, dar si al starii de sanatate.


Nu subestima stresul

“Daca ai o casnicie nefericita, nu subestima stresul pe care il porti pe umer in mod permanent. Daca relatia implica momente tensionate in fiecare zi, certuri sau perioade in care pur si simplu partenerii se trateaza cu spatele si nu-si vorbesc, este clar ca amandoi isi compromit astfel starea de sanatate”, spune Sharon Rivkin, psihoterapeut familial. Insa, chiar si dupa ani de trait in astfel de situatii, poti remedia problemele in casnicie. Primul pas este sa le constientizezi si sa le recunosti in sinea ta, mai intai fata de tine.


Spune ce ai pe suflet

Orice cuplu intampina provocari, obstacole care pot parea de nedepasit. Dar daca vorbeste despre ele, despre problemele exterioare casniciei, dar si de cele interioare relatiei de cuplu, de starile de tensiune, de cum te simti tu ca om si sot/sotie, de nemultumirile tale, poti reduce distanta dintre tine si partener, sustine psihologul Susan Heitler din Denver. Una dintre pacientele ei, Joy, isi aminteste ca ea insasi evita sa discute despre problemele pe care le avea cu sotul ei care tocmai scapase de patima alcoolului si incerca din rasputeri sa se mentina curat, tocmai din nevoia de a-l proteja. “Dar simteam zilnic ca pasesc pe coji de oua. Incercam sa fac tot posibilul ca totul sa fie bine, sa nu aiba niciun factor care sa-l impunga catre sticla de alcool. Insa toate incercarile mele nu au facut nimic altcev decat sa ne distanteze, sa ne rupa puntile de comunicare. El a cazut in depresie”, isi aminteste Joy. Din acest motiv psihologul Heitler sustine comunicarea, indiferent cat de incomod sau dureros este pentru unul sau pentru ambii parteneri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare