Dragoste

#casatorie #40 de ani #mariaj #independenta in cuplu

Casatoria dupa 40 de ani si provocarile ei

In zilele noastre, casatoria poate fi un eveniment amanat dupa varsta de 40 ani. In afara de dificultatea de a gasi un partener fara obligatii si perfect compatibil in doua jumatate a vietii, provocarile mariajului la varsta maturitatii depline nu sunt nici ele de neglijat.

Casatoria nu mai este, de multe decenii, obligatorie imediat dupa etatea majoratului. Prin urmare, oamenii secolului XXI se concentreaza in mod prioritar pe bunastarea vietii si pe intemeierea unei cariere multumitoare, inainte sa puna bazele unei familii. Mariajul dupa 40 de ani ofera avantaje si dezavantaje, provocari multiple dar si o satisfactie unica, de a castiga stabilitatea personala de care avem cu totii nevoie.
 

Adaptarea la traiul in cuplu


Atunci cand o femeie si un barbat ajung in fata altarului dupa ce au implinit 40 de ani, amandoi s-au obisnuit deja cu un stil de viata propriu. Au o cariera, prietenii de durata, hobby-uri si, de cele mai multe ori, o casa. Casatoria este o reala provocare pentru ordinea tuturor aceste aspecte, actionand ca un factor perturbator pentru universul prestabilit al partenerilor.

In plus, predispozitia de a scoate in evidenta defectele inaintea calitatilor si amploarea pretentiilor fata de celalalt cresc direct proportional cu varsta. Asadar, adaptarea la traiul in cuplu se petrece mai lent, cu mai multe conflicte si nemultumiri decat se intampla de regula in tineretea timpurie.
 

Independenta si rigorile casatoriei tarzii


Una dintre provocarile majore ale casatoriei dupa 40 de ani este ingradirea unei independente de care adultii s-au bucurat o buna parte din tineretea lor. Rigorile casniciei vor limita, fara doar si poate, libertatea nestingherita din anii burlaciei. Adaptarea la traiul in doi la o varsta matura implica un efort din partea ambilor membrii ai cuplului de a face compromisuri, concesii si sacrificii.

In timp ce individualitatea fiecaruia poate fi respectata si dupa casatorie (pasiuni, hobby-uri, etc), intervine necesitatea de a planifica lucruri in functie de celalalt, de a lua decizii dupa o consultare prealabila si de a justifica anumite actiuni in fata partenerului.

Multe persoane care intra intr-un mariaj dupa 40 de ani reusesc cu dificultate sa isi modifice tabieturile, interesele si obisnuintele stabilite in prealabil doar dupa bunul plac.
 

Relatiile sociale si casatoria tarzie


Relatii sociale vor suferi si ele modificari dupa o casatorie tarzie. Prieteniile vor avea un statut secundar in viata proaspetilor casatoriti, vor fi mentinute cu mai multa greutate, iar racirea legaturilor de prietenie se va produce in mod inevitabil.
 

Rezolvarea conflictelor si casatoria tarzie


Foarte multi specialisti in psihologia de cuplu sunt de parere ca rezolvarea conflictelor in casatoria tarzie este mai eficienta decat in mariajele timpurii. Acest lucru se explica prin faptul ca:
 

  • oamenii maturi sunt mai stabili si mai consecventi in gasirea solutiilor
  • dupa 40 de ani, siguranta de sine creste si nevoia de a avea mereu dreptate scade
  • se accentueaza convingerea ca santajul emotional si agresivitatea verbala si fizica nu sunt sanatoase, deci aduc esecul de ambele parti

Casatoria dupa 40 de ani nu poate fi doar rea sau buna. In timp ce partenerii se confrunta cu pierderea libertatii totale si a vechilor obisnuinte, se bucura si de o maturitate sporita in rezolvarea situatiilor conflictuale si de fericirea de a gasi un echilibru personal, esential pentru a avea o viata implinita.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului