Dragoste

#alcool #relatie de cuplu #casatorie #persoane alcoolice

Casatoria cu un alcoolic are sanse sa reziste?

Casatoria cu un alcoolic este un calvar cu care se confrunta mii de familii in intreaga lume, fie ca dependenta in cauza ii apartine sotului sau sotiei. In afara de faptul ca relatia dintre cei doi parteneri de viata are de suferit din pricina alcoolului, copiii pot fi si ei traumatizati profund de conflictele iscate in familie. In aceste conditii, poate casatoria cu un alcoolic sa reziste?

Consumul de bauturi alcoolice in cercuri sociale, obiceiurile deprinse in familie si influentele negative ale anturajului sunt factori principali in dezvoltarea dependentei patologice de alcool. Dintr-o data, casatoria ta cu omul pe care il iubesti s-a transformat intr-o lupta de a-l convinge sa uite de acest obicei, fara succes.


Semnele unui partener alcoolic


Multi adulti constientizeaza tarziu ca partenerii lor au o problema cu bautura, de obicei atunci cand apare un dezechilibru in viata cotidiana pe acest fond. Cu cat dependenta de alcool este depistata mai repede si recunoscuta de "victima" ei, cu atat mai mult cresc sansele ca o casnicie sa reziste in aceste conditii.

Semnele unui partener alcoolic sunt urmatoarele:
 

  • nevoia constanta de a bea in fiecare zi
  • apelarea la mijloace extreme pentru procurarea alcoolui, fara asumarea consecintelor
  • minciunile tot mai dese (prin omisiune sau minimizarea adevarului)
  • scuzele absurde frecvente
  • plasarea vinei pe umerii altora dupa comiterea unei fapte gresite
  • tremur al corpului si stare de letargie in stare treaza
  • atitudine ostila si depresiva in pauzele de la consum


Pericolele casniciei cu un alcoolic


Pericolele casniciei cu un alcoolic nu sunt niciodata de ignorat, variind de la tensiuni in cuplu si mici neintelegeri, pana la abuzuri grave asupra celorlalti membri ai familiei. Treptat, partenerul alcoolic incepe sa isi neglijeze tot mai mult spatiul domestic, dezechilibrand bugetul necesar intretinerii casei si a copiilor. Nu se mai ingrijeste de propriul aspect si poate sa comita fapte rusinoase, de multe ori in public.

Relatia maritala se deterioreaza, intervine agresivitatea in limbaj si cea fizica. In plus, copiii pot copia obiceiul minciunilor si al neasumarii responsabilitatii.


Solutii pentru casnicia cu un alcoolic


Din fericire, exista solutii pentru casnicia cu un alcoolic, insa ele devin posibile doar daca ambii parteneri trateaza alcoolismul ca pe o boala propriu-zisa. Psihoterapia si sprijinul unui grup de oameni cu aceeasi problema sunt, de regula, singurele cai prin care dependenta de alcool poate fi depasita.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare