Dragoste

#relatie de cuplu #probleme in dragoste #despartire #despartire cuplu

7 moduri in care sabotezi relatia de cuplu fara sa vrei

O relatie fericita necesita timp si efort din partea ambilor parteneri. Eforturile pot fi insa inutile daca nu stii care sunt cele 7 moduri in care sabotezi relatia de cuplu fara sa vrei.

Primul pas pentru o relatie fericita este stabilirea unor repere comune. Prejudecatile si asteptarile pot submina eforturile de comunicare si de rezolvare a problemelor in orice relatie.

Inainte sa lucrezi la relatia ta, asigura-te ca eviti cele 7 moduri in care sabotezi relatia de cuplu fara sa vrei:

1 Nu comunici

Adesea, risti sa tii doar pentru tine informatii care ar beneficia relatiei tale daca ar fi impartite cu partenerul. Motivul pentru care alegi sa taci si sa treci peste poate fi nobil, protejarea sentimentelor partenerului, dar efectul este de cele mai multe ori negativ.

Problemele mici se pot transforma in amenintari la adresa relatiei atunci cand le tii doar pentru tine. Resentimentele se aduna rapid si tacerea este echivalenta cu lipsa de incredere in partener.

2 Nu asculti

Prima reactie atunci cand presimti aparitia unei critici este la cei mai multi parteneri pregatirea apararii. Chiar daca persoana iubita nu-ti reproseaza nimic, poti fi tentat sa ignori cuvintele partenerului atunci cand par un atac.

Invata sa asculti si sa lasi partenerul sa-ti explice ce simte. Cand auzi doar fragmente, poti interpreta gresit situatii si poti inrautati problemele relatiei.

3 Tratezi relatia ca pe o competitie

Spiritul de competitie nu are ce cauta intr-o relatie de cuplu . Certurile nu sunt "castigate" sau "pierdute", sunt momente in care relatia poate progresa sau stagna.

Daca si tu si partenerul aveti tendinte competitive, este important ca acestea sa fie tinute sub control pentru a nu afecta relatia pe termen lung.

4 Nu ai incredere in partener

Lipsa de incredere este problema care saboteaza multe relatii intr-un mod silentios . Increderea poate functiona pe doua nivele: cel de baza, ce vizeaza fidelitatea si cel avansat.

Increderea ca partenerul nu te va parasi daca esti tu insuti este cea mai importanta pentru functionarea corecta a unei relatii.

5 Astepti ca relatia sa te faca fericit

Relatia poate contribui la motivele pentru care esti fericit, dar nu este niciodata factorul determinant. Asteptarea ca relatia sa rezolve orice problema este intotdeauna urmata de o dezamagire.

Cand ceri partenerului sa faca orice efort pentru a te face fericit, te afli intr-o relatie fara viitor.

6 Eviti certurile

Certurile sunt pasi importanti pentru progresul relatiei. Evitarea lor cu orice pret nu contribuie la fericirea relatiei, doar la amanarea conflictelor. O cearta la momentul potrivit te poate impiedica sa aduni resentimente pana in punctul in care este prea tarziu sa mai repari relatia.

7 Lasi asteptarile sa-ti ghideze actiunile

Asteptarile pot fi un dusman important al relatiei de cuplu. Fie ca te astepti ca totul sa mearga de la sine sau sa exista multe greutati, asteptarile iti saboteaza cu usurinta relatia.

Ambele atitudini ocolesc adevarul fundamental despre orice relatie: pentru a supravietui necesita efort. Evita modurile in care poti sabota fara sa vrei relatia si vei ii oferi mai multe sanse de reusita pe termen lung.

Sursa foto: Dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului