Dragoste

#relatie #cuplu #partener #comunicare #cearta #neintelegere #conflict

10 obiceiuri proaste care dauneaza unei relatii (I)

Ai impresia ca relatia voastra merge ca pe roate, insa din cand in cand, lucrurile mai scartaie. Poate ca nu iti dai seama, insa ti-ai format niste obiceiuri care reusesc sa strice atmosfera dintre voi doi.

 1 “Ma supar pe el/ea din orice”

Te superi din cauza unor lucruri care se desfasoara, de fapt, doar in mintea ta. Ai avut vreodata sentimentul acela ciudat ca te-ai suparat pe partenerul tau degeaba, din cauza unor lucruri inchipuite sau exagerate de tine? De exemplu, sa presupunem ca nu ai reusit sa il contactezi, pentru ca acesta avea telefonul inchis. Ai inceput sa iti imaginezi tot felul de lucruri, insa atunci cand a ajuns acasa ti-a explicat sincer ca i s-a descarcat bateria.

Ce alegi? Dai startul unei discutii de proportii sau accepti explicatiile oferite? Daca ai optat pentru prima varianta, cred ca deja ai bifat un minus la capitolul relatiei voastre. Dupa o cearta urmeaza proasta dispozitie si parca intodeaua se mai duce putin din stralucirea cuplului.

De ce sa nu accepti pur si simplu explicatiile simple care ti se ofera? Chiar vrei sa fii suparat din cauza unor lucruri marunte? Gandeste-te cate certuri ai evita daca ai fi mai relaxat si nu ai mai cauta nod in papura.

2 “Mi-e greu sa ii spun ceea ce simt”

Te-a deranjat ceva ce a facut partenerul tau, insa preferi sa tii lucrurile pentru tine. Totusi, acel ceva te obsedeaza si mai tot timpul esti indispus. Iti doresti, de fapt, ca cel de langa tine sa isi dea seama ce se intampla cu tine, insa ai uitat ca acesta nu citeste ganduri.

Ar fi mult mai uosr daca i-ai spune ceea ce simti, fara sa lasi o astfel de eroare de comunicare sa stea in calea bunei voastre dispozitii. Daca faci un obicei din asta, sunt sanse mari sa iti pui in pericol relatia, pentru ca vei acumula sentimente negative vis-à-vis de partener, iar la un moment dat, iti va fi greu sa mai gasesti iesirea din toate frustrarile.

3 “Spun acelasi lucru de mai multe ori pana cand el/ea se satura sa ma mai asculte”

A inteles deja, v-ati certat, ati discutat, dar nu este nevoie sa repeti acelasi lucru, cu diferite formulari, incontinuu. Nu vei reusi decat sa dai nastere unui alt conflict. Incearca sa iti intelegi partenerul. Daca tu ai gresi, ti-ar conveni sa ti se reproseze acel lucru incontinuu? Este suficient ca te simti vinovat. Daca ai obtinut scuzele pe care le asteptai, este timpul sa lasi garda jos.

4 “Ma port cu partenerul meu ca si cum ar fi un copil”

Iti place sa controlezi totul si esti convins ca tu stii cel mai bine cum sa procedezi in anumite situatii, dar te adresezi unui un adult, caruia ii place sa se descurce si singur. La urma urmei, cu totii dorim sa ne simtim utili si ne bucuram atunci cand ducem la bun sfarsit si cele mai dificile provocari.

Acorda sfaturi, insa nu exagera cu insistentele, pentru ca bucuria de a ajuta se transforma in stres. Daca o sa continui tot asa, este posibil ca toate treburile sa ramana pe capul tau pentru ca “tu stii cel mai bine”.

5 “Ma place oricum, asa ca nu ma mai preocupa aspectul fizic”

Greseala tipica pentru multe cupluri si totodata, unul dintre motivele care provoaca neintelegeri in cadrul unei relatii. Intr-adevar, te iubeste asa cum esti, insa ar fi atat de bine daca ai arata ca inca vrei sa arati bine pentru cel de langa tine, si nu doar pentru el, cat si pentru tine.

Poate ca intr-o relatie stabila, fizicul nu mai este atat de important, sau cel putin nu este un factor determinant intre voi doi, insa tu chiar crezi ca nu va influenteaza viata absolut deloc? Cui nu i-ar placea sa aiba alaturi o femeie frumoasa sau un barbat cu o conditie fizica buna? Intr-adevar, timpul trece si isi lasa amprenta asupra corpului tau, dar ai putea sa faci un efort pentru a-i diminua efectele.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului