Dragoste

#sarut #curiozitati sarut #calorii #pacat #sarut igiena orala #sarutul la altar

10 curiozitati despre sarut

Sarutul este considerat de multi o arta, dar pentru a-l intelege complet, ai nevoie de toate informatiile despre acest mod de exprimare a afectiunii.

Stiai ca buzele au o sensibilitate de 100 de ori mai mare decat buricele degetelor? Descopera inca 10 curiozitati despre sarut.

1 Este benefic igienei orale

Saliva intarzie depunerea tartrului, iar sarutul contribuie la secretarea ei generoasa. Mai mult, chiar si anticiparea unui sarut accelereaza productia de saliva.

2 Sarutul nu este universal

Unele culturi din Africa si Asia nu practica sarutul. Acest lucru nu este insa un argument definitiv in cea mai mare disputa legata de sarut: este un comportament instinctiv sau preluat?

3 A fost reglementat de romani

Sarutul a fost mentionat prima oara in scris acum aproximativ 3500 de ani, dar romanii au creat primul sistem de diferentiere a tipurilor de sarut: osculum - pe obraz, basilum - usor pe buze, savolium - sarut pasional.

4 Este practicat si de unele primate

Cimpanzeii practica sarutul pe buze la fel ca si oamenii, iar acest obicei este intalnit in special la cei bonobo, cele mai inteligente primate.

5 A fost declarat un pacat

In 1666, Papa Alexandru VII a declarat sarutul un pacat, dar incercarea lui de a demoniza acest comportament a esuat rapid.

6 Consuma mai multe calorii decat mersul pe jos

Un minut de sarut pasional arde pana la 6,4 calorii, in timp ce un minut de mers pe jos in ritm normal necesita doar 5,2 calorii.

7 Sarutul la altar e mostenit tot de la romani

Sarutul dintre mireasa si mire la sfarsitul ceremoniei dateaza de mii de ani. Sursa acestui obicei este tot traditia romana, unde sarutul putea fi utilizat pentru incheierea unui contract, in loc de semnatura.

8 Poate fi subiectul unei fobii

Filematofobia, teama de sarut, are numeroase cauza, dar acelasi rezultat: sarutul devine foarte infricosator.

9 Atingerea nasurilor face parte din farmecul lui

Aproximativ 95% dintre barbati si femei declara ca ocazional isi freaca si nasul de cel al partenerului in timpul unui sarut.

10 Poate dura pana chiar si doua zile

Recordul mondial pentru cel mai lung sarut apartine unui cuplu din Thailanda, care s-a sarutat timp de 46 ore si 24 minute.


Sursa foto: healthytop10.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului