Dragoste

#cuplu #relatie #parinti #copii

Unul vrea copii, celalalt nu. Mai poate continua relatia?

Orice cuplu face compromisuri in fiecare zi, dar atunci cand vine vorba de decizia de a avea copii, nu exista compromis. Ce ramane de facut cand unul vrea copiii si celalalt nu?

Diferentele de personalitate si de preferinte nu sunt intotdeauna un factor major de influenta asupra unui cuplu, dar atunci cand unul isi doreste copii si celalalt nu vrea sa devina parinte, relatia ajunge intr-un impas care nu poate fi intotdeauna depasit.

Inainte de a lua decizia de a face un angajament pe termen lung, orice cuplu ar trebuie sa aiba discutia legata de copii. Chiar daca la inceput amandoi sunt de acord ca vor sau nu sa devina parinti, unul dintre parteneri de poate razgandi odata cu trecerea timpului.
 

Compromisul, solutie imposibila in cazul copiilor


Cand vine vorba de copii, nu exista solutii de compromis, iar solutia parintelui part-time este nedreapta pentru micutul care s-ar putea naste dorit de un singur parinte.

Singurul motiv bun pentru a deveni parinte este faptul ca iti doresti cu adevarat copii. In cazul in care nu iti doresti, dar accepti "sacrificiul" de dragul partenerului pui in pericol nu doar relatia, ci si viitorul si fericirea copilului.

Viata unui cuplu trece prin schimbari radicale odata cu sosirea pe lume a unui copil. Pentru cei mai multi parinti, legatura emotionala cu micutul compenseaza orice neajuns, insa acest lucru se intampla atunci cand copilul este dorit cu adevarat.

Acceptarea nevoilor partenerului, in ciuda propriilor dorinte, duce adesea la dezastru. In situatia in care unul dintre parteneri cedeaza la insistentele celuilalt de a avea copii, resentimentele pot duce rapid la destramarea relatiei.

In cazul in care unul dintre parteneri s-a razgandit si a hotarat ca nu vrea copii, desi la inceputul relatiei spunea ca vrea o familie, situatia nu trebuie grabita. In timp, s-ar putea razgandi din nou.

 

Presiunile sociale pentru procreere


Comunicarea si sinceritatea sunt elementele cheie pentru a rezolva aceasta dilema in cuplu, insa pentru multi presiunile sociale pentru procreere devin un factor de stres major, care isi poate gasi refularea in relatia cu partenerul.

In afara de insistentele parintilor care isi doresc nepoti , presiunile pot veni indirect si din partea prietenilor, odata ce toti isi intemeiaza o familie, dar si din presa si media – comediile romantice cu reteta standard: iubire, casatorie si copii.

Daca toti acesti factori apasa asupra partenerului care nu isi doreste copii, orice incercare agresiva de a-l face sa se razgandeasca poate duce la sfarsitul relatiei.

 

Angajament pe termen lung


Deoarece copiii sunt o "slujba" care te solicita 24 de ore, sapte zile pe saptamana, 18 ani, prezenta lor pune oricum relatia sub presiune, chiar si in cazul parintilor hotarati ca vor sa faca impreuna acest pas fara rezerve.

Pentru ca acest pas este atat de important, este important ca amandoi sa aveti destul timp de gandire pentru a hotari definitiv care este hotararea pe care o veti lua impreuna.

Nu-ti grabi partenerul, dar nici nu il astepta la nesfarsit, deoarece odata cu trecerea timpului, sansele de a se razgandi cel mai probabil vor scadea.

Nu uita, un copil poate creste sanatos si fericit si cu un singur parinte, dar un camin in care tensiunile si resentimentele dintre parinti sunt in continua crestere nu este un mediu potrivit pentru niciun baietel si nicio fetita.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare