Iubiri celebre

#stefan augustin doinas #iubiri celebre #povesti de dragoste #poet #irinel liciu #balet #sinucidere #povesti de dragoste incredibile

Stefan Augustin Doinas si Irinel Liciu, o poveste de dragoste pentru totdeauna

A preferat sa moara din dragoste decat sa traiasca fara ea. Este, pe scurt, povestea de iubire a unei balerine indragostita iremediabil de un poet. Irinel Liciu si-a luat zilele la doar cateva ore dupa ce Stefan Augustin Doinas, barbatul pe care l-a iubit mai mult decat viata ei, s-a stins.

Irinel era prim-balerina la Opera Bucuresti, era adulata de public, dar se invartea si prin cercurile inalte ale protipendadei vremii. El era inca un poet minor, care nu apucase sa dea stralucirea geniului. S-au intalnit, la mijlocul anilor '50, prin intermediul unui prieten comun si s-au indragostit iremediabil. Asta desi Irinel, o frumusete exotica aparte, era curtata de personaje importante din acea epoca precum Emil Bodnaras sau Ion Gheorghe Maurer, mari lideri politici.

Insa iubirea loveste atunci cand nu te astepti si nu tine cont de conditia sociala. Asa s-a nascut probabil una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste din secolul 20, o noua Romeo si Julieta, de data aceasta ai timpurilor moderne: femeia fatala a Capitalei, la bratul unui poet care traia de azi pe maine.

Sursa foto: adevarul.ro

Au fost iubiti, amanti, apoi sot si sotie, dupa ce Stefan Augustin Doinas a fost eliberat din inchisoare, in 1958, unde ajunsese in urma cu un an ca detinut politic. Se spune ca eliberarea sa atat de rapida s-a datorat, pe de o parte, angajamentului semnat cu Securitatea, pe de alta, interventiilor iubitei sale pe langa mai marii vremii printre care traia.

Intr-un interviu, la TVR, Doinas povestea: "Ani de zile, dupa casatorie, am fost print consort. Nevasta-mea, Irinel Liciu, fiind prim-balerina la Opera din Bucuresti, pur si simplu m-a intretinut. Am trait pe spinarea ei. Aveam interdictie de a publica si toate usile imi erau inchise".

Au urmat tradari nenumarate, pentru ca poetul nu isi putea stapani pornirile de a se indragosti de tinere de conditie modesta. Ba chiar cei doi s-au si separat la un moment dat, iar Doinas a scris celebra poezie "Astazi ne despartim".

Insa iubirea lor mare a trecut peste aceste episoade care probabil ar fi destramat orice cuplu. La sfarsitul anilor '60, epoca de glorie a balerinei Irinel apunea, dar incepea ascensiunea literara a sotului sau, Stefan Augustin Doinas. Poetul devine membru al Academiei Romane, ba chiar este propus pentru Nobelul literar. A fost si senator, vreme de trei ani. In tot acest timp, sotia sa traieste cu demnitate in umbra sotului devenit vedeta. Il urmeaza peste tot, cu o constiinciozitate iesita din comun.

Sursa foto: stelian-tanase.ro

Doinas se imbolnaveste de cancer, sufera mai multe accidente vasculare, iar pe 25 mai 2002, inima ii cedeaza dupa o operatie de extirpare a unei tumori. De la spitalul Fundeni unde l-a vazut mort, sotia sa, Irinel, s-a intors acasa, si-a aranajat parul, s-a fardat pentru a sterge urma lacrimilor, a scris un bilet de adio apoi, cu un pumn de medicamente, a adormit pe veci.

"Domnul meu si Dumnezeul meu, iarta-ma! Doinas, dulcele meu, o prea mare iubire ucide", a scris Irinel pe o bucata de hartie inainte sa plece pentru a-si intalni din nou iubirea vietii. O poveste de amor zguduitoare, cum rar mai poti intalni.

"Gestul lui Irinel Liciu mi se pare cutremurator de frumos. Toata lumea stie ca sinuciderea e un foarte mare pacat. Risti sa nu te mai intalnesti dincolo cu cel iubit. Eu cred insa ca Dumnezeu e mai destept ca noi", spunea Alexandru Paleologu intr-un interviu.

Sursa foto: adevarul.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii