Dragoste

#sfaturile psihologilor #singur de dragobete #motive singuratate #dragobete

Singur/a de Dragobete? Ce te sfatuiesc psihologii sa faci pentru a-ti gasi perechea

Astazi, 24 februarie, sarbatorim Dragobetele, varianta romaneasca a Valentine`s Day. Pentru unii insa, Dragobetele nu este motiv de bucurie, deoarece nu au alaturi de cine sarbatori, desi si-ar dori enorm.

Exista si persoane care, in aceasta zi sufera mai mult ca oricand ca nu au pe cineva alaturi. In aceste zile multi cad prada depresiei si se intreaba: "Totusi, de ce sunt singur de Dragobete?". Expertul in terapie de cuplu Angela Nutu iti spune ce sa faci ca sa nu fii singur si sa ai o relatie fericita.

1. Esti prea pretentios/a?

Specialistul afirma ca o relatie presupune o investitie mare de timp, energie si emotii. In timp, dupa ce trecem prin mai multe relatii, devine parca tot mai dificil sa gasesti o persoana careia sa ii oferi toate acestea cu inima deschisa. Ca solutie, iti propun sa iti faci o lista in care sa notezi toate calitatile, valorile, principiile de viata esentiale pe care ai vrea sa le aiba partenerul de viata. Daca nu stii inca ce vrei, poti sa-ti folosesti fostul partener de viata ca model – pozitiv sau negativ. Noteaza tot ce ti-a placut la el si ce nu, si in timpul asta stiu ca iti vor mai veni idei. In al doilea rand, ai putea sa notezi tot ceea ce stii ca vrei sa nu fie, sa aiba aiba sau sa faca viitorul tau partener! Am remarcat ca, de multe ori, ne e mai usor sa stim ce nu vrem decat ce vrem", considera Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

2. Esti suparat/a pe viata?

O persoana vesela, increzatoare si plina de viata este magnetica, cu o putere de atractie senzationala. "Ce facem, totusi, cand starea noastra de spirit este departe de a fi fericita? Ei bine, orice relatie fericita incepe cu Tine. Iti propun sa incepi cu pasi mici si usori - razi mai mult, uita-te la comedii, bucura-te de dragostea celor dragi, petrecand mai mult timp in familie. Dupa ce ti-ai consolidat relatia cu tine si cu cei dragi, stabileste cateva legaturi noi in timp ce lucrezi activ la starea ta de bine – mergi la cursuri de dans, inot, apuca-te de un sport care te atrage (si astfel pierzi si acele cateva kilograme in plus), alege sa faci masaje de relaxare sau infrumusetare, cauta un prieten pe care nu l-ai vazut de mult. Pe scurt, fa-ti cat mai multe bucurii cu putinta! stii vorba aceea: "fake it until you make it" – prefa-te pana devine realitate", explica psihoterapeutul.

3. Te-ai inchis in casa/serviciu?

Daca nu mai vrei sa auzi de nimic si de nimeni si te refugiezi sau te afunzi in munca ta, in cartile tale singur acasa, cum vrei sa te gaseasca Fat Frumos sau Ileana Cosanzeana? "Solutia e una suparator de simpla: Iesi! Cunoaste oameni noi! Nu, nu este un slogan, este o tema. Stabileste sa iesi in oras de minim doua ori pe saptamana. Incearca sa gasesti ocazii in care sa poti socializa cat mai mult, in care sa cunosti oameni noi, de preferat sa fie si noi si de sex opus! Aminteste-ti mereu ca daca stai pe canapea in fata televizorului sau calculatorului, dragostea nu o sa-ti bata singura la usa. Daca iti doresti un partener, va trebui sa incepi sa-i dai ocazia sa te intalneasca", declara Angela Nutu, expert in terapie de cuplu.

4. Inca te gandesti la el/ea – fostul/fosta?

"Ai iesit de curand dintr-o relatie si inca te mai gandesti la fostul partener? Decide-te! Daca inca il mai vrei, analizeaza posibilitatile si vezi ce poti face tu pentru a restabili relatia. Cand impacarea nu mai pare posibila, oricat de mare este dorinta ta, este cazul sa iti indrepti privirea spre viitor. Ca solutie la prima mana, poti incepe cu punctele 2 si 3. Dar iti mai vand un pont foarte important: daca nu esti sigur/a si inca te mai gandesti la fostul partener, dar nu stii daca iti mai doresti o impacare, iata ce sa faci: imagineaza-ti ca cel mai bun prieten al tau iti povesteste cu ce se confrunta, adica exact situatia ta, si iti cere un sfat. Te rog imagineaza-ti acum cel mai bun raspuns posibil, ce i-ai spune acelui prieten drag si bun sa faca pentru binele lui. Apoi urmeaza acel sfat! inainte de a raspunde te va ajuta mult sa faci lista de la punctul 1", ne sfatuieste psihologul Angela Nutu.

5. Nu stii ce vrei? Nu stii cum sa obtii? Nu stii de ce relatiile tale nu au functionat? Te simti blocat, neajutorat, simti ca esti in impas si ca ai nevoie de ajutor?

"Mergi la un specialist! Vei fi surprins/a cat de mult te poate ajuta. Cauta un psiholog, coach si chiar mai bine – un grup de dezvoltare personala, in care sa simti ca iti depasesti dificultatile cot la cot cu alti oameni, ca te cunosti si ca iti cladesti propria relatie fericita", conchide Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii