Dragoste

#comunicare cuplu #relatie de cuplu #cuplu fericit

Regulile de baza ale unei relatii de cuplu fericite

Pentru o viata sentimentala implinita trebuie inteles, in primul rand, ce inseamna o relatie sanatoasa. Desi multa lume intelege ca intr-un cuplu implinit trebuie sa existe incredere si respect, specialistii atrag atentia ca multi nu stiu sa recunoasca atributele unei relatii sanatoase.

Iata cele mai importante reguli care trebuie sa stea la baza unei relatii sanatoase:

1 Alegerea partenerului, o alegere inteligenta

Desi nimeni nu poate evita sa se indragosteasca de cineva, alegerea partenerului ar trebui facuta intelept. O persoana este atrasa de cineva dintr-o multime de motive. Specialistii in relatii spun ca un potential partener ar trebui evaluat la fel ca un potential prieten: se ia in consideratie caracterul, personalitatea, valorile, generozitatea, ceea ce spune si ceea ce face, relatia cu cei din jurul lui etc.

2
Perspectiva partenerului asupra relatiilor amoroase, in general

Oamenii isi doresc sa fie intr-o relatie, iar unii dintre ei neaga acest lucru desi vor sa-si gaseasca pe cineva. Unele femei se implica intr-o relatie desi se asteapta ca la un moment dat sa fie inselate. Un barbat poate accepta sa inceapa o relatie desi este convins ca barbatii si femeile sunt fiinte incompatibile, pentru care nu exista speranta de fericire. Este foarte important sa stii ce parere are partenerul despre relatii, in general deoarece o persoana negativista, care se asteapta din start la dezamagire, va face in asa fel incat sa fie dezamagita de tine pana la urma.

3 Sexul si dragostea sunt doua lucruri diferite

Indiferent de ceea ce spun unii sau altii, exista o diferenta intre sex si dragoste. De exemplu, la inceputul unei relatii, placerea de a-l simti pe celalalt cat mai aproape si entuziasmul pot fi confundate cu iubirea.

4 Cunoasterea nevoilor si asteptarilor, in mod reciproc

O relatie nu trebuie sa se bazeze pe ghicit. Oamenii tind sa-si ascunda adevaratele nevoi deoarece se tem de consecinte. In final, insa, se ajunge la dezamagiri, neintelegeri, certuri deoarece nimeni nu suporta la nesfarsit sa stea intr-o relatie in care nu primeste niciodata ce-si doreste. Mai mult, partenerul este invinuit ca nu a facut ce trebuia, desi acesta nu poate ghici. Apropierea dintre doi oameni se bazeaza pe onestitate. De aceea, specialistii in relatii recomanda ca partenerii sa spuna clar ce vor si ce gandesc.

5 Respectul intr-o relatie

Respectul mutual este esential pentru o relatie sanatoasa. In interiorul si in exteriorul unei relatii, o persoana trebuie sa actioneze in asa fel incat partenerul ei sa continue sa o respecte. Certurile sunt inevitabile intr-o relatie. Insa divergentele nu trebuie niciodata sa contina jigniri. De aceea, este extrem de important sa stii cum sa faci fata sentimentelor negative.

6
Cuplul este o echipa

O echipa este formata din indivizi diferiti, care isi aduc contributia cu propriile valori, perspective si aptitudini. La fel, intr-o relatie partenerii trebuie sa formeze o echipa, acceptand ca este firesc sa existe diferente intre personalitati.

7 Ascultarea

Asculta-ti partenerul fara sa-l judeci. Ascultarea este una dintre cele mai eficiente solutii pentru pastrarea echilibrului si armoniei intr-o relatie. Cand il asculti cu atentie pe celalalt, elimini riscul neintelegerilor, devii o persoana de incredere si iti dezvolti capacitatea de a empatiza.

8 Sexul

Sexul are un rol important in orice relatie. Fa-ti timp pentru intimitatea in doi.

Sursa foto: uniquelifeguide.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii