Dragoste

#comunicare cuplu #comunicare relatie # refuz comunicare

Refuzul de a comunica, pericol pentru relatie

Refuzul de a comunica , transformat in tacere si ignorarea partenerului, poate fi o modalitate buna de a obtine ce vrei. Din pacate, este si un mare pericol pentru relatia ta.

Copilarescul "Nu mai vorbesc cu tine!" poate avea efecte foarte negative asupra unei relatii intre doi adulti. Pana si copiii prefera sa tipi la ei decat sa ii ignori, arata studiile de specialitate. Pedeapsa cea mai mare in inchisoare este izolarea completa, care poate provoca o suferinta emotionala puternica.

Data viitoare cand esti tentata sa refuzi comunicarea cu partenerul si sa il ignori sau cand esti pusa in aceasta situatie, gandeste-te de o doua ori inainte de a aplica aceasta tactica murdara sau de a ceda presiunii ei.
 

Cum functioneaza refuzul de a comunica


Pentru multi, refuzul de a comunica cu partenerul este folosit ca o pedeapsa pentru o greseala sau ca o modalitate de a obtine ceva ce persoana iubita nu este dispusa sa ofere.

Cand taci si iti ignori partenerul, refuzand interactiunea cu el sau oferind doar raspunsuri monosilabile, va intelege cu siguranta ca a gresit cu ceva. Aceasta tactica de copil rasfatat este o forma de santaj emotional si nu isi are locul intr-o relatie sanatoasa intre doi adulti.

Refuzul de a comunica lipseste partenerul de atentia si aprobarea ta, lucru ce poate fi o adevarata arma intr-o relatie in care persoana iubita este foarte obisnuita cu acestea. In cazul celor dependenti de aprobarea partenerului, refuzul de a comunica este o forma de control puternica, care distruge echilibrul de putere intr-o relatie.

Chiar daca functioneaza pe moment si, de multe ori, partenerul ignorat cedeaza si iti face pe plac, in timp legatura dintre voi este slabita de aceasta tactica murdara. Faptul ca te poti deconecta oricand de la sentimentele care va unesc ii va transmite un mesaj neplacut persoanei iubite si poate duce chiar la destramarea relatiei.

Daca persoana iubita foloseste astfel de tactici cu tine pentru a te pedepsi sau a te obliga sa-i faci pe plac, afla cum poti sa rezisti si sa nu-i mai permiti sa-ti controleze comportamentul in acest mod.
 

Cum sa faci fata unui partener care refuza sa comunice


Primul pas in a combate aceasta tactica este intelegerea faptului ca modul in care partenerul alege sa isi rezolve sentimentele negative nu este responsabilitatea ta completa.

Cand persoana iubita te ignora, nu trebuie sa stai prea mult in preajma ei. Fa o plimbare sau gaseste-ti ceva de facut: citeste o carte, urmareste o emisiune distractiva la TV sau suna un prieten.

Este foarte important sa nu ii raspunzi cu aceeasi moneda, incercand sa-ti pedepsesti partenerul atunci cand revine la o stare mai buna. Renunta la tensiune si, atunci cand si-a terminat "numarul", nu-i mai da motive sa se supere din nou: poarta-te ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Cand a trecut peste acest moment si reincepe comunicarea sau chiar afectiunea cu tine, un raspuns negativ din partea ta va prelungi conflictul si va mari si mai mult distanta dintre voi.

Odata ce partenerul observa ca refuzul de a comunica nu are niciun efect vizibil asupra ta, va renunta sa mai foloseasca aceasta tactica in relatia voastra.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare