Dragoste

#mitul iubirii transformatoare #dragoste romani #relatii romani #romani

Psiholog: Romanii se ghideaza cel mai mult dupa iubiri de tipul "Frumoasa si Bestia"

Oamenii nu sunt facuti sa traiasca singuri, relatiile in care ne angajam ne definesc si ne umanizeaza, ne aduc fericirea si implinirea. Inca din copilarie, ne construim o definitie a fericirii, a relatiei si incercam sa intelegem ce inseamna “sufletul-pereche” sau “perechea potrivita”.

“Desenele de la Walt Disney, dar si basmele copilariei ne-au dat indicatii si directii in acest sens, generand un adevarat mit al “printului calare pe un cal alb”, care intruchipeaza perfectiunea. Uneori suferintele prin care trecem, intrand in relatii nepotrivite, ne par “cele tre incercari” din basme, de a caror izbanda depinde fericirea noastra. De asemenea, uneori credem ca “iubirea perfecta” este doar a lui Romeo si Julieta, care este patimasa, fulgeratoare, dar lipsita de longevitate, responsabilitati si echilibru emotional”, afirma Laura Maria Cojocaru, specialista in psihologia relatiilor de cuplu.

Dintre toate miturile legate de relatii, psihologul Laura Maria Cojocaru considera ca “mitul iubirii transformatoare” sau, altfel spus, Mitul “Frumoasa si Bestia” este cel mai des raspandit in sistemul de valori al romanilor. Romanele, filmele, programele de televiziune, credintele preluate de la parintii si bunicii nostri, transmise din generatie in generatie, promoveaza o femeie care are datoria si puterea de aduce un barbat pe calea cea buna, de a dezvolta si mentine o relatie si de a-l transforma radical, din Bestie in Print, doar printr-un ... sarut.

“Este poate una din cele mai mari iluzii ale timpului nostru, iluzie care distruge relatii si, mai grav, suflete. Filosofia conform careia Belle rupe vraja, doar prin iubire, si transforma Bestia – caracterizat prin frustrare, violenta, aroganta, ura etc. - intr-un Print minunat si iubitor, stapaneste credintele majoritatii femeilor din timpuri indepartate pana in zilele noastre. Ideea minunata a acceptarii si iubirii neconditionate promovata de acest basm, de altfel nepretuit, este din pacate gresit inteleasa de multi, preluandu-se doar ideea ca o femeie poate transforma oricand un barbat, doar prin dragostea ei. Realitatea este alta: Nimeni nu se schimba prin efortul celuilalt, ci prin propriul efort, nimeni nu se schimba pentru ca vrea partenerul, ci este o alegere solitara, izvorata din intimitatea noastra cea mai profunda. Chiar daca ne lasa impresia ca s-a schimbat pentru a nu pierde avantajul de a avea o “sluga iubitoare si raspunzatoare pentru tot”, cu prima ocazie va reveni la vechile comportamente. Este vorba aici despre barbatii dependenti, dependenti de bautura, de droguri, de jocuri de noroc, de sex, de bani, iresponsabili, indiferenti, uneori chiar violenti, dependenti de o substanta, de o stare, de o relatie, in special de o relatie cu o femeie dispusa sa se sacrifice si sa indure suferinta in speranta ca iubirea ei il va schimba”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

In opinia specialistului, aceste insistente pentru transformare dupa bunul plac, poate atrage dupa sine rupturi si frustrari mult mai mari in relatie, deoarece exercita o putere disproportionata si conditionari care destabilizeaza armonia in cuplu.  

“In viata, cel mai eficient mod de a ne ghida este prin prisma propriilor experiente, valori si convingeri, mai putin dupa mituri. Miturile promoveaza idealuri, idealurile promoveaza cautari absurde si neimplinite. Idealurile sunt inutile in relatii pentru ca sunt, prin definitie, imposibil de atins. Perfectiunea este in aceasta lume o notiune abstracta, a fi perfectibil insa este altceva. O atitudine mult mai potrivita si care va aduce mai multa intelegere si multumire in cuplu, este aceea de acceptare a persoanei de langa noi, cu valorile, personalitatea si identitatea sa”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Sursa foto: improper.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii