Dragoste

#relatie de durata #cuplu #mariaj #casatorie #afectiune cuplu

Primii 2 ani iti spun cat va dura casatoria voastra

Felul in care evolueaza lucrurile in primii doi ani de relatie constituie cel mai relevant indiciu asupra sanselor de reusita pe care un eventual mariaj le-ar putea avea in viitor. Gesturile, atitudinea si colaborarea dintre tine si persoana iubita iti dezvaluie inca de la inceput cat va dura casatoria voastra daca va decideti sa faceti marele pas.

 

Cum s-a ajuns la aceasta concluzie?


Profesorul in psihologie Ted Huston a ajuns la aceasta concluzie in urma unui studiu indelungat, efectuat pe 168 de cupluri din California.

Folosind metoda interviului, Huston a incercat sa stabileasca felul in care cei doi parteneri au interactionat in mai multe circumstante ale vietii, pe cand erau iubiti, proaspat casatoriti si dupa cativa ani de cand au spus “Da” in fata altarului.

Cercetatorul a analizat comparativ suma sentimentelor pozitive si suma celor negative, urmarind apoi felul in care acestea se transforma in timp.

Datorita complexitatii temporale a studiului, s-au putut contura concluzii relevante asupra primelor stadii din care au evoluat problemele ulterioare de cuplu, astfel incat sa reiasa semnele de rau augur asociate cu un potential divort.
 

Inceputul pasional se stinge repede


Primele rezultate ale cercetarii arata faptul ca majoritatea persoanelor proaspat casatorite au parut intr-o mica masura indragostite pana peste urechi, ametite de euforie si de pasiune arzatoare.

Cuplurile care s-au casatorit dupa ce si-au inceput legatura amoroasa intr-o mod exploziv si pasional au fost cel mai predispuse divortului, pentru ca o asemenea intensitate a emotiilor este foarte greu de intretinut.

Casatoriile bazate in proportie majoritara pe atractie fizica sunt cele care au sfarsit de fiecare data intr-un divort.

Pe de alta parte, relatiile care au inceput fara artificii pe fundal, ci mai degraba s-au intemeiat pe baza unor viziuni comune, aspiratii asemanatoare si un bun parteneriat s-au dovedit a fi cele mai solide casnicii odata cu trecerea anilor.

Cea mai interesanta concluzie a studiului a fost aceea ca pierderea afectiunii, a dragostei si a respectului pentru celalalt au fost cele care au trimis cele mai multe cupluri catre separare , nu alte probleme interpersonale ivite ocazional.
 

Semnele cuplului “o viata impreuna”


Subiectii care au ramas casatoriti si fericiti au fost cei care au manifestat cel mai mare grad de afectiune reciproca la inceputul relatiei , au exprimat cele mai putine sentimente negative si si-au privit partenerul intr-o lumina mult mai buna decat cei care au ajuns sa divorteze.

Mai important decat atat, atitudinea persoanelor cu un mariaj reusit s-a mentinut constanta in timp, spre deosebire de cea a cuplurilor care s-au despartit ulterior pentru ca au devenit mai reci, mai critice si mai agresive.

Prin urmare,o casatorie de durata este anuntata de lipsa schimbarilor de atitudine, afectivitate si intelegere dintre cei doi parteneri in primii doi ani de relatie. Cu cat intervin mai multe diferente in comportamentul indragostitilor fata de cel initial, exista cu atat mai putine sanse la o viata fericita impreuna.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare