Familie & Relatii

#despartire #comportament #singuratate #Expertul Acasa.ro psiholog # psihoterapeut Keren Rosner #relatie pasagera

Expertul Acasa.ro, psiholog Keren Rosner: Prima relatie dupa o despartire dureroasa

 Dupa o relatie de lunga durata sau o relatie in care ai investit mult din punct de vedere afectiv, despartirea este mai grea, iar durerea resimtita este mai acuta. Nu exista nici retete, nici metode care sa fie cele mai eficiente, dar preocuparile curente, tumultul vietii te ajuta sa treci mai departe peste o despartire. Nu poti anticipa ce iti va aduce maine hazardul. In derularea vietii de atatea ori avem surprize si intamplari atipice care ne uimesc.

In ceea ce priveste reactiile in urma unei relatii importante putem identifica 4 genuri de comportament importante:

1 Cei care au tendinta sa se comporte imprevizibil si surprinzator

Sunt persoane care sar pur si simplu intr-o noua relatie, fara sa analizeze daca este bine sau rau. Lor li se potriveste zicatoarea “cui pe cui se scoate”.

Pare o fuga de suferinta, dar este mai degraba o fuga de singuratate, evitarea analizei obiective a ceea ce s-a intamplat in relatia proaspat destramata.

De obicei, persoana care “apare” face parte din anturaj,  fie era in preajma “asteptand “, fie a trecut printr-o experienta similara. Este mai degraba o relatie de tranzitie.

2 Persoane care refuza se mai implice intr-o noua relatie

Sunt cei care raman cu temeri si care proiecteaza aceste frici. Ei dezvolta o anxietate de relatie, se feresc sa interactioneze cu persoane de sex opus sau, daca cineva incearca sa se apropie de ei, refuza sau se ascund fara explicatie.

Sunt cei care se invinovatesc excesiv in legatura cu fosta relatie. Nu stiu sa gestioneze despartirea ca un fapt natural, ci il exagereaza. Stima lor de sine este scazuta si nu isi gasesc energia si curajul unei noi cautari. Isi asuma pierderea ca un esec si se culpabilizeaza pentru asta. In aceste situatii este bine ca persoanele apropiate sa-l incurajeze sa iasa din cochilie si sa isi asume riscul unei noi relatii, care cu certitudine nu va semana cu cealalta.

3 Cei care intra in relatii pasagere

Exista o a treia categorie de persoane care, in urma unei relatii semnificative, sunt atat de tulburate de impactul separarii si de travaliul despartirii incat incep sa intre in relatii pasagere fara discernamant si cenzura.

Este ca o autoflagelare, repetand despartirea cu dorinta de a se imuniza la durerea despartirii. Poate sa fie si o pedeapsa inconstienta pentru persoanele de celalalt sex, act simbolic care repeta situatia.

Aceste persoane clar nu s-au detasat de vechea poveste de dragoste, ci doar o ascund, se amagesc fara sa rezolve problema. Vor ramane depozitate in adancul sufletului toate aceste “reziduuri“, pe care cel in cauza le va purta si in relatiile viitoare. Astfel de evadari vor aduce si mai multa suferinta si pot duce chiar la anihilarea unor emotii pretioase.

Forma aceasta de “protest “ si de desconsideratie fata de tot ce inseamna cuplu conduce la tocirea unor trairi ce tin de sensibilitate si distrugerea unor repere morale. Este o iluzie compensatorie a pierderii traite.

4 Persoane care dau dovada de prudenta

In aceasta categorie intra persoanele care au inteles ca finalul unei relatii este doar parte din episoadele vietii si cauta sa gaseasca o pereche potrivita pentru o noua relatie. Sunt persoane care au invatat lectia din etapa tocmai incheiata, au reusit sa identifice carentele vechii relatii, sa isi cunoasca mai bine propriile nevoi intr-o noua relatie de cuplu. Acestea exprima maturitate si intelepciune. Ei au acceptat in mod egal cu fostul partener partea de “vina” si au ales sa pastreze ca amintiri partile pozitive, placute. Sunt cei ce cred in iubire si in sansa de a o impartasi

In perioara ulterioara despartirii este sa constientizezi nevoile tale reale. Sa nu negi sau sa te rusinezi de suferinta ta. Este fireasca, omeneasca, ea iti dovedeste ca viata ta interioara exista. Nu te lasa influentat de impulsurile de moment, pot fi inselatoare si distructive pentru binele tau atunci cand esti inca afectat de fosta relatie. Lasa-ti un timp de “macerare” a lucrurilor traite, incearca sa intelegi, nu sa blamezi, apoi pregateste-te pentru o noua iubire!

Nu uita! “Orice iubire este intotdeauna unica, iar fagaduinta ei este ca rasaritul primei dimineti“, spunea Paul Evdokimov.

 

Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

//www.mentarex.ro/

Telefon: 0723 495380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Keren Rosner