Dragoste

#dragoste #prieteni #relatie

Pretul iubirii: iti pierzi doi prieteni apropiati

Iubirea aduce multe bucurii, insa te-ai gandit vreodata daca pierzi ceva atunci cand te indragostesti? Cercetatorii britanici au descoperit ca pretul dragostei este racirea relatiei cu doi prieteni apropiati.

Pentru multi, cele mai fericite momente vin atunci cand te indragostesti si descoperi pas cu pas cat mai multe lucruri despre persoana iubita.

Relatia romantica consuma insa si timp si sentimente, astfel ca, de multe ori, afli de la prieteni ca i-ai ignorat in ultima vreme sau ca nu mai ai timp pentru toate persoanele importante din viata ta.

Un partener nou in cercul tau de prieteni te va indeparta in medie de doi prieteni, pentru ca nu vei mai avea la fel de mult timp pentru relatiile platonice.

Aceasta este concluzia unui studiu condus de Robin Dunbar, seful Institutului de Antropologie Cognitiva si Evolutionista din cadrul Universitatii Oxford, din Marea Britanie.

Atat barbatii cat si femeile isi pied din prietenii apropiati odata cu inceperea unei relatii sentimentale. Multe dintre activitatile pe care le desfasurau inainte cu prietenii (iesirile la cinema, la shopping, masa la restaurant ) devin acum dedicate relatiei sentimentale.

 

Cinci prieteni apropiati

 

Cercetatorii spun ca o persoana are in general cinci prieteni apropiati, la care ar apela in cazul in cazul in care ar avea nevoie de ajutor financiar sau emotional .

Initiatorul studiului spune ca grupul de apropiati s-a restrans la patru in cazul barbatilor si femeilor implicati intr-o relatie sentimentala. Dintre cei patru, una este persoana proaspat intrata in viata subiectilor studiului.

Nici relatiile cu familia nu sunt imune efectului iubirii. Cand te indragostesti ai tendinta de a acorda mai putin timp si rudelor, chiar daca sunteti foarte apropiati.

La studiu au participat 428 de femei si 112 barbati. In total, 363 dintre repondenti erau implicati intr-o relatie.

"Daca nu te mai vezi cu oamenii apropiati, atasamentul tau emotional fata de ei scade rapid. Cred ca atunci cand iti concentrezi atentia doar asupra partenerului de relatie, nu mai apuci sa te vezi cu prietenii cu care ai fost foarte apropiat inainte si aceste relatii incep sa se deterioreze”, a explicat profesorul Dunbar, citat de cotidianul britanic Guardian.

Rezultatele arata si faptul ca cei mai multi oameni au incredere in partenerul de relatie, care le devine rapid confident si cu care pot discuta lucruri intime, pe care uneori aleg sa nu le discute cu prietenii apropiati.

Tu ai reusit sa-si pastrezi toti prietenii apropiati dupa ce te-ai indragostit?
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului