Dragoste

#prieteni #parinti #copii #cariera #decizie #independenta #argumente

Nu vrei copii: cum sa scapi de presiunile celor din jur

In societatea actuala, ofertanta din punct de vedere profesional si social, dorinta de a avea copii se concretizeaza tot mai tarziu, peste varsta de 30 de ani. Pentru unii adulti, perspectiva de a aduce pe lume un urmas nu se afla nici macar in cele mai indepartate planuri ale viitorului, din diverse considerente. Daca nu vrei copii si te-ai saturat de presiunile celor din jur, dar si de judecatile lor nedrepte, exista cateva moduri prin care sa iti sustii eficient alegerea.

Motivele deciziei de a nu avea copii sunt nenumarate, de la prioritizarea carierei si starea financiara pana la modul de viata independent sau instinctul slab de reproducere. Meseria de parinte este o alegere personala, nu o indatorire. Iata de ce ai tot dreptul sa nu o imbratisezi, indiferent de presiunile din jur. Afla cum poti sa iti convingi apropiatii ca optiunea ta este una fireasca, pe care trebuie sa o respecte!

Partenerul tau

In mod ideal, decizia ta de a nu procrea inceteaza sa mai fie un secret pentru persoana alaturi de care incerci sa formezi un cuplu inca de la inceput. Cu alte cuvinte, de la primele intalniri cu un pretendent, este intelept sa iti comunici clar planurile de viitor: unde vrei sa locuiesti, daca iei in considerare casatoria si, mai ales, daca te vezi cu un bebelus in brate in salonul de spital.

Daca ai amanat aceasta discutie importanta, initiaz-o cat mai curand posibil. Spune-i partenerului tau de ce nu vrei sa fii parinte, cu argumente clare, apoi da-i de inteles ca decizia ta este definitiva. Doar daca iti impartaseste viziunea, relatia voastra are sanse de continuitate.

Parintii

Parintii si ceilalti membri ai familiei sunt a doua categorie de "presiune" in privinta reproducerii tale. Viziunile conservatoare despre viata si dorinta fireasca a parintilor tai de a fi bunici vor "descalifica" orice justificari ai invoca in acest caz, de aceea este de preferat sa eviti subiectul.

In fata intrebarilor directe, poti raspunde cu tact si evaziv: "ma gandesc si la acest lucru", "am alte prioritati momentan" sau "astept surpriza destinului".

Prietenii

Prietenii tai se vor imparti, inevitabil, in doua categorii: cei cu copii si cei fara. Daca cei din urma iti vor intelege perfect punctul de vedere, prima categorie poate avea tendinta sa te blameze si sa incerce sa te convinga de faptul ca "trebuie" sa ai copii intr-o zi. Pentru a evita orice conflict, nu le critica alegerea si roaga-i sa iti intoarca favorul: fericirea nu are acelasi chip pentru toata lumea!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului