Dragoste

#contract prenuptial #divort #logodna #noul cod civil #conventie matrimoniala

Noi reguli pentru divort si conventii matrimoniale in noul Cod Civil

Despagubirile in caz si divort si conventiile matrimoniale sunt doar cateva dintre prevederile legislatiei care intra in vigoare in toamna. Afla cum iti va influenta noul Cod Civil relatia si viata personala.

Noul Cod Civil , ce va intra in vigoare la 1 octombrie 2011, reglementeaza in detaliu relatiile dintre romani, in timpul relatiilor oficiale, dar si inainte si dupa casatorie.

Afla care sunt cele mai importante prevederi din Codul Civil si cum iti pot afecta viata.
 

Despagubiri la divort


In noua legislatie, partenerul nevinovat poate cere despagubiri la divort celuilalt atunci cand casatoria este desfacuta din culpa exclusiva.

Motivele pentru un divort din culpa exclusiva includ infidelitatea unuia dintre soti, actele de violenta morala sau fizica, consumul in exces de bauturi alcoolice, parasirea nejustificata a domiciliului sau existena unor nepotriviri de ordin fiziologic etc.

Platile compensatorii in caz de divort care cauzeaza un prejudiciu sotului "nevinovat" pot fi insa acordate abia dupa 20 de ani de casnicie.

Despagubirile in caz de divort din culpa exclusiva vor putea fi achitate in bani, ca suma de bani sau sub forma de renta viagera , sau uzufructul asupra unor bunuri mobile si imobile ale sotului din vina exclusiva a caruia a fost desfacut mariajul.
 

Pensia de intretinere


Daca pana acum magistratii puteau acorda o pensie de intretinere in cadrul divortului doar pentru cuplurile cu copii, noul Cod Civil schimba drepturile fostilor parteneri la divort.

Chiar daca nu exista copii minori, sotul care are o avere considerabil mai mare si pierde procesul ar putea fi obligat de lege sa plateasca celuilalt o pensie de intretinere lunara.
 

Contractele prenuptiale devin Conventii matrimoniale


Noua legislatie ofera cuplurilor care vor sa-si protejeze bunurile o noua optiune.

Contractele prenuptiale ajung in legislatia romana drept "conventii matrimoniale" cu o diferenta semnificativa. Ele pot fi modificate si in timpul casniciei.

Aceste acorduri civile prevad cum se impart in caz de divort bunurile dupa incheierea casatoriei, putand fi folosite pentru a proteja bunuri personale de partaj.

Legalizate printr-un inscris autentificat de un notar public, conventiile matrimoniale reglementeaza si bunurile pe care un sot le poate prelua dupa decesul celuilalt fara plata, inainte de partajul mostenirii.

Conventiile matrimoniale pot fi modificate cu acordul ambelor parti si in timpul casatoriei, la minim un an dupa incheierea acesteia.
 

Despagubiri intre logodnici


Noul Cod Civil reglementeaza relatiile si inainte de oficializarea lor. Persoanele logodite vor avea aceleasi drepturi ca si cele casatorite dupa ce locuiesc impreuna o perioada lunga de timp.

Logodna este definita in noul Cod Civil drept "promisiunea reciproca de a incheia casatoria".

Logodnicii vor putea imparti bunurile dobandite in perioada in care au locuit impreuna in acelasi mod ca si oamenii casatoriti.

In noua legislatie, logodna poate fi desfacuta "in mod abuziv". Astfel, atunci cand unul dintre logodnici a investit in nunta sau in luna de miere, daca celalalt renunta la casatorie, devine pasibil de plata.

Despagubirile vor fi acordate in baza cheltuielilor facute sau contractate in vederea casatoriei, de catre cel care renunta la angajament.

Crezi ca prevederile noului Cod Civil sunt corecte si vor fi aplicate cu succes sau vor putea duce la potentiale abuzuri?

 Esti singur/a, ai peste 35 de ani si iti cauti jumatatea? Creeaza-ti profil pe dating.acasa.ro - singurul site unde primesti ajutorul specialistilor (consilier in relatii si cuplu si consilier de imagine). Click AICI.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului