Dragoste

#tradare #inselat #adulter #cuplu #relatii #iubire #dragoste

Merita inca o sansa dupa ce te-a inselat?

Faptul este consumat. Ai fost inselata . Cu toate acestea, in pofida durerii pe care o simti si a tradarii care te macina zi de zi, pur si simplu nu te simti pregatita sa intorci spatele si sa spui adio relatiei voastre.

Te intrebi secunda de secunda: „Si daca i-as mai acorda o sansa?” „Merita sa mai incercam o data dupa ce m-a ranit si mi-a distrus increderea?”

Nu exista nicio indoiala ca o aventura frange nu numai inimile, cat si increderea pe care s-a construit relatia respectiva. Daca a facut-o o data, o va face si a doua oara, sunt de parere multe femei puse in fata unui adulter. Cu toate acestea, sentimentele puternice pe care s-a format aceea legatura nu le lasa pe multe dintre reprezentantele sexului frumos sa spuna „nu” unei noi sanse.

In cazul barbatilor lucrurile sunt mult mai simple. Aici, orgoliul face jocurile. Raniti profund in eu-ul lor interior, masculii nu mai acorda nicio sansa unei relatii atunci cand intervine tradarea. In mintea femeilor insa intotdeauna planeaza intrebarea „Mai merita, acum dupa ce m-a tradat si daca da, cum vor merge lucrurile de acum inainte?” Daca te afli printre cele care isi pun aceasta problema, randurile de mai jos te-ar putea ajuta sa iei o decizie.


Care a fost contextul tradarii?


In primul rand trebuie sa tii cont de detaliile si nuantele care compun un context. In ce conditii ai fost inselata? A fost o ratacire de cinci minute sau o relatie extraconjugala serioasa care dureaza de mult timp? Gravitatea faptei in functie de context, te poate ajuta sa intelegi daca mai merita sa-i dai o sansa celui care a calcat stramb.


Care sunt sentimentele tale?


Foarte important in astfel de momente este sa faci o introspectie mai profunda asupra starii tale si a sentimentelor pe care le nutresti pentru partener. Daca ar fi sa dai o sansa relatiei voastre, o faci din orgoliu si dorinta de a-i raspunde cu aceeasi moneda cand vei avea ocazia sau pentru ca simti ca celalalt este jumatatea ta fara de care n-ai putea trai? Gradul tau de implicare emotionala intr-o relatie te va ajuta sa iei decizia corecta intr-o situatie de criza conjugala.


Care sunt sentimentele lui?


De obicei, barbatul insala dintr-un motiv precis: un gol afectiv sau de alta natura pe care il simte in relatia prezenta si cauta sa-l umple in alta parte pentru a reechilibra situatia. De multe ori, barbatii care insala au motive practice cum ar fi: „Nu ma asculta si nu-mi intelege problemele? Cealalalta, da.” sau „Nu ma mai simt atras sexual de ea? De cealalta, da.”.

Tocmai de aceea trebuie sa vorbesti deschis cu partenerul tau pentru a afla cum vede el relatia voastra, care sunt dupa parerea lui minusurile si plusurile aici. Cat de mult te iubeste si ce anume vrea de la tine.
 

Cum scapi de demonii incertitudinii?


Atunci cand te decizi sa mai acorzi o sansa relatiei, stii clar ca vei fi macinata de obsesia incertitudinii. Increderea in cel care te-a inselat este zdruncinata profund si trebuie sa dai dovada de multa vointa si rabdare pentru a depasi aceasta problema. Cum vindeci ranile inselarii?

1 Accepta realitatea. Asta inseamna sa constientizezi faptul ca ai fost inselata, ca suferi si ca nu vei mai avea niciodata incredere 100 % in partener.  Doar in momentul in care vei inceta sa mai traiesti in negare vei putea reconstrui caramida cu caramida o fortificatie bombardata.

2 Accepta partea ta din vina. Intr-o relatie in care a intervenit tradarea, ambii parteneri au partea lor de vina. Motivul pentru care s-a ajuns aici poate fi ca relatia a fost prost manageriata si comunicarea a fost defectuoasa. Ai grija insa, nu te judeca nici prea aspru. Pana la urma tu esti victima in toata povestea asta. Doar incearca sa analizezi putin lucrurile si sa-ti dai seama daca a fost ceva care a mers prost intre voi doi din cauza ta si ce influenta a avut lucrul respectiv asupra intregii relatii.

3 Pune conditii. Odata ce ati conchis amandoi ca este bine sa mai dati o sansa relatiei, schimbati si regulile jocului. Faceti o noua lista cu cerintele si dorintele voastre pentru acest nou inceput si incercati sa tineti cont de ele cu strictete. Un proiect de succes este unul bine pus la punct. Astfel, daca simti ca intreruperea definitiva a contactului dintre partenerul tau si amanta ar ajuta la refacerea relatiei voastre, cere-i iubitului sa inceteze orice forma de comunicare cu aceasta. Ai tot dreptul. Pe de alta parte, incearca sa nu devii absurda in cereri, tine-ti gelozia in frau cat poti tu de mult si atunci cand lansezi o cerere, fa-o clar si raspicat, fara a crea confuzie sau loc de interpretare.

4 Trebuie sa stii in ce te bagi. Sa consolidezi increderea intr-o relatie macinata de tradare nu-i lucru usor. Ba dimpotriva, este o lupta titanica in care ai nevoie de curaj, vointa si rabdare.

5 Ai incredere in reusita. Trebuie sa ai o gandire pozitiva si constructiva atunci cand pornesti pe acest drum. Daca ii mai acorzi o noua sansa dar nu crezi sub nicio forma ca lucrurile vor sta mai bine de acum inainte, nu are sens sa-si mai pierzi timpul de pomana. Chiar daca iti este greu sa mai incedere in iubitul tau, ai macar in reusita relatiei, o data ce ai pus la punct un plan atat de bun in repararea daunelor provocate de infidelitate .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului