Dragoste

#relatie #iubita cicalitoare #partener cicalitor #critica partener

Iubita cicalitoare? Ce se intampla cand iti critici in mod excesiv partenerul

Cicaleala este adesea asociata femeilor in relatiile de cuplu, dar asta nu inseamna ca nu exista si barbati cicalitori. Oricare din parteneri ar fi cel pisalog, a-l critica in mod excesiv pe celalalt face mai mult rau relatiei decat multi “cicalitori” si “cicaliti” isi dau seama.

Cu totii, femei si barbati deopotriva, am trecut, la un moment dat, printr-o relatie in care partenerul/partenera de cuplu era peste masura de critic/a. Insa, daca nu gasesti o solutie pentru a atenua momentele, efectiv, critice din relatie, dinamica dintre cei doi parteneri poate avea de suferit. Mai mult, o problema netratata la timp se cronicizeaza, unele persoane ajung sa stea in relatii de lunga durata, ani buni, iar la un moment dat sa constate ca nimic din ceea ce fac nu este bine in ochii partenerului.

Critica excesiva submineaza doi piloni ai starii de bine in relatia de cuplu: sentimentul de siguranta si cel de acceptare. Pentru a fi multumiti de relatie, este necesar sa ne simtim in siguranta in compania partenerului, nu sa stam pe ghimpi ca o sa rabufneasca din cine stie ce motiv (“n-ai pus suficient balsam in masina de spalat! Sunt groaznice rufele!”). Totodata, este nevoie sa ne simtim acceptati cu bune si cu rele de catre celalalt. Ambele sentimente – de siguranta si de acceptare – trebuie sa fie, bineinteles, mutuale.

Insa, intr-o relatie de cuplu in care unul dintre parteneri este in mod excesiv de critic, aceste sentimente sunt umbrite de fiecare repros in parte, iar totalitatea criticilor ajung sa erodeze atat calitatea vietii in doi, cat si sentimentele de iubire si atractie.

Iata principalele consecinte negative ale criticii excesive venite din parte partenerului de cuplu!

Crearea unui cocon de siguranta

Pentru a supravietui unei relatii cu un partener teribil de cicalitor si critic, femeile si barbatii, deopotriva, sunt predispusi sa-si creeze de unii singuri un cocon de siguranta pentru autoprotectie.

Acesta se poate materializa prind dezvoltarea unei personalitati defensive in fata oricarui factor pe care individul il considera un pericol. Insa personalitatea defensiva ar putea sa creeze probleme persoanei in cauza, caci nu si-o va manifesta doar cu partenerul de cuplu, ci si in alte relatii. Spre exemplu la locul de munca, unde o critica constructiva va fi perceptuta ca un pericol si el sau ea va actiona defensiv. Pe termen lung, se pot deteriora atat relatii profesionale, cat si cariera celui care a luat in brate o atitudine defensiva.

Continuarea pe Lyla.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii