Dragoste

#iubire #oxitocina #hormon iubire #iubire anxietate

Iubirea chiar doare! "Hormonul iubirii" este responsabil pentru amintirile dureroase

Dragostea doare, iar responsabila pentru acest lucru este oxitocina, cunoscuta drept "hormonul iubirii". Cercetatorii americani au aflat ca, pe langa bunastarea si fericirea pe care oxitocina o aduce intr-o relatie, ea este responsabila si de anxietatea resimtita in cuplu.

Oxitocina este hormonul care te ajuta sa interactionezi si sa te indragostesti de alte persoane, dar si cel care iti confera tie o stare de bine. Totusi, se pare ca acest "hormon al iubirii", asa cum este denumit popular, este responsabil si cu durerea cronica de lunga durata.

Potrivit unui studiu al Northwestern Medicine din SUA, publicat in revista "Neurostiinta naturii", una dintre functiile oxitocinei este de a intari memoria sociala intr-o anumita parte a creierului, iar, daca experienta respectiva este dureroasa si stresanta, hormonul va activa o alta parte a creierului care intensifica memoria, scrie Daily Mail.

Starea de neliniste poate dura mult timp

Practic, acelasi hormon responsabil pentru bucuria de a fi indragostit/a si de a iubi se afla in spatele unor sentimente neplacute, care pot dura chiar si ani in sir. Totodata, oxitocina creste si nivelul de anxietate atunci cand esti pus/a in fata unor situatii stresante.

Asadar, oxitocina te ajuta sa dezvolti senzatia de atasament, sentimentul de implinire afectiva, insa trezeste si amintiri neplacute pe care le-ai fi vrut uitate, cum sunt despartirile de o fosta iubire.

Jelena Radulovic, autorul principal al studiului citat de publicatia britanica, afirma ca noile descoperiri pot ajuta la imbunatatirea psihicului persoanelor:

"Intelegand rolul dual al oxitocinei in sistem, declansand sau reducand anxietatea in functie de contextul social, putem optimiza tratamentele cu oxitocina care sa duca la cresterea bunastarii, in loc sa declanseze reactii negative".

Acesta este primul studiu care face legatura intre "hormonul iubirii" si stresul social, in situatia in care acesta are capacitatea de a creste anxietatea si frica drept raspuns la situatiile stresante.

Sursa foto: authintmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare