Dragoste

#schimbare #partener #partener de viata #relatii #cuplu #iubire #comportament #defect

Iti poti schimba partenerul de viata?

Este adevarat ca atunci cand petreci mai mult timp alaturi de cineva, incepi sa-i adopti apucaturile, sa-i imiti gesturile, sa te mulezi dupa felul lui de a fi. Insa, este posibil sa schimb personalitatea cuiva, sa-i modelezi trasaturile dupa bunul plac?

Fiecare relatie are suisuirile si coborasurile ei si fiecare conflict sau cearta vine pe fondul unei greseli comportamentale. Si ce dicteaza un comportament? Trasaturile de caracter ale unei persoane. Iar atunci cand acestea nu ne convin ne inversunam sa le schimbam cu pretul vietii sau mai bine zis cu pretul relatiei. Dar oare reusim?

S-au format deja doua viziuni globale distincte in ceea ce priveste schimbarea comportamentului partenerului intr-o relatie. Pe de-o parte sunt cei care considera ca nu nu poti schimba niciodata o persoana si, pe de alta, sunt aceia care sustin sus si tare ca iubirea te poate schimba.

In primul caz, este simplu unde se ajunge: ori alegi sa accepti persoana asa cum este si mergi mai departe in relatie ori te hotaresti sa pui punct si sa cauti ceea ce iti trebuie tie de fapt in alta parte.

Ce se intampla insa daca crezi cu putere in sintagma "iubirea te schimba"? Aici pot fi mai multe interpretari ale problemei si multi se pot pacali. Pentru a nu cadea in plasa trebuie sa analizezi foarte bine lucrurile inainte de a incerca sa-ti impui dorintele in fata partenerului de viata.


1 Ce anume vrei sa schimbi la partenerul tau?


In primul rand trebuie sa stii clar ce anume vrei sa schimbi la partenerul tau. Este doar o apucatura marunta, cum ar fi ca este lenes si isi arunca lucrurile pe unde apuca, sau este o trasatura de caracter puternica care erodeaza relatia voastra?


2 Ce personalitate are partenerul tau?


Odata ce ai stabilit lucrul pe care vrei sa-l schimbi trebuie sa-l analizezi cu atentie pe partenerul tau. Are o personalitate puternica? Este incapatanat din fire, are orgolii si ambitii peste care nu poate trece? Daca raspunsul este afirmativ, atunci trebuie sa stii ca munca ta de-al schimba va fi una titanica si daca vei reusi, relatia voastra va ramane cu cicatrici adanci. Da, e adevarat, s-a schimbat pentru ca te iubeste. Dar se va simti frustrat si in inferioritate si s-ar putea ca deseori sa-ti reproseze sacrificiile facute de dragul tau.


3 La ce nivel al relatiei te afli?


Esti la inceputul relatiei , inca nu-l cunosti prea bine sau esti implicata deja intr-o poveste de iubire ce se intinde pe ani? Este foarte important etapa la care te afli in relatia voastra. Daca de exemplu esti la inceput, poti incerca sa schimbi acea trasatura pe care o vrei tu, dar daca vezi ca te lovesti de un zid, gandeste-te asa: oare vreau sa imi petrec tot restul vietii luptandu-ma cu morile de vant sau mai degraba aleg sa ma opresc aici?

In cazul in care lucrurile intre voi au evoluat si sentimentele s-au sedimentat atunci e mai greu sa te opresti si incerci sa duci la bun sfarsit acea schimbare. Te gandesti ca o relatie nu presupune doar fluturasi in stomac si inimioare, ci si obstacole, care odata depasite duc legatura la un nivel mai matur. Ai grija insa, daca observi ca tot timpul pe tine te nemultumeste ceva la partener si vrei sa schimbi tot mai multe, inseamna ca relatia in sine este problema. Aceasta poate prezenta o serie de fisuri ireparabile care sa te faca intr-adevar sa doresti sa schimbi partenerul.


4 Chiar l-am schimbat sau ma mint singura?

 

De multe ori aceste schimbari pot fi si inselatoare. Poti crede ca partenerul tau s-a schimbat si ca lucrurile vor functiona perfect de acum incolo. Insa te poti insela foarte usor. Este posibil ca partenerul tau, pentru a inceta conflictul, sa faca doar un compromis si sa dea doar impresia ca s-a schimbat.
Gandeste-te la urmatorul scenariu: Sotia vine acasa pe nepusa masa si-l gaseste pe sotul ei band pe ascuns o sticla de bere, desi cu ceva timp in urma s-a jurat ca nu mai pune gura pe alcool. Aparent sotul se schimbase... insa doar aparent, in realitate comportamentul este acelasi numai este unul vizibl, pe fata, ci unul ascuns.


5 Cat va dura schimbarea?


Odata ce am amintit de aparente si iluzia unei schimbari, iminent vine si intrebarea: Cat va dura aceasta schimbare? Este posibil ca pentru moment sa-l fi schimbat pe iubitul tau insa nu ai siguranta ca va fi o schimbare de durata. Reminescente ale ei pot iesi la iveala la un anumit interval de timp, parca pentru a-ti aminti ca ai indraznit sa deranjezi un echilibru psiho-afectiv care acum poate crea frustrari.

Daca dupa ce iti dai raspunsul la toate aceste intrebari, tot mai vrei sa-ti schimbi partenerul, trebuie sa stii ca ai nevoie de vointa, rabdare si o buna comunicare pentru a reusi. In caz contrar, incearca sa inveti sa-l accepti asa cum este.
Asterne pe o foaie de hartie calitatiile care te-au atras la el si canalizeaza-ti energia pe punctele lui tari, cele pe care le iubesti de fapt si nu pe defecte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului