Dragoste

#relatii de cuplu #greseli cuplu #cuplu

Greseli pe care cuplurile nu ar trebui sa le faca

In spatele unor acuzatii nefondate se poate ascunde frica partenerului de a nu fi parasit. Una dintre cele mai mari provocari intr-un conflit in cuplu este sa nu te lasi prada subiectivitatii si sa-ti dai seama ce se intampla cu tine si cu persoana iubita. Afla cele mai intalnite greseli pe care le fac cuplurile si cum le poti evita.


1 Nu privesti obiectiv sursa problemei


Una dintre cele mai comune greseli facute de cupluri o reprezinta dorinta fiecaruia de a avea el dreptate si lipsa unui efort de perspectiva. Fiecare trebuie sa fie dispus sa-l asculte pe celalalt si, totodata, fiecare trebuie sa-si dea seama de propriile greseli. Cea mai buna metoda de a depasi un conflict este sa-ti dai seama ce se intampla cu tine insuti, ce se intampla cu celalalt si cum cele doua perspective provoaca acel conflict.


2 Actionez sub impuls


O greseala frecventa facuta de cupluri o reprezinta actionarea sub impulsul de moment. La suparare, lumea spune cuvinte urate, tipa, face reprosuri nedrepte, iese din incapere trantind usa. Pentru a nu actiona sub impuls, specialistii in relatii indeamna cuplurile sa adopte regula celor 20 de minute. Fiecare partener trebuie sa se distanteze de problema, sa iasa afara si sa se calmeze. Emotiile nu pot fi eliminate dintr-un conflict, insa ideea este sa le controlezi tu pe ele si nu invers.


3 Invinuirea celuilalt pentru motive nerealiste


Uneori, cel mai usor lucru de a se proteja pe sine este invinuirea partenerului de cuplu pentru greseli imaginare. Acest comportament al acuzatorului vine din nevoia de a avea el dreptate, de a se simti superior si dintr-o teama de a nu fi el insusi judecat, ranit sau chiar parasit. De teama de a nu deveni victima, acesta devine "calaul", situandu-se pe o pozitie de falsa superioritate, prin aruncarea de acuze false. Cu cat se intampla acest lucru mai des, cu atat cei doi vor avea mai putin nevoie unul de altul. Invinuirea partenerului, criticile aduse constant provoaca o atmosfera care erodeaza fundamentul relatiei si care pot duce la distrugerea oricarei legaturi.


4 Pasivitatea distruge iubirea


Intr-o relatie, orice om are nevoie sa vada ca persoana iubita reactioneaza, intr-un fel sau altul. Cand unul dintre parteneri devine rece, impasibil, indiferent, se distruge orice urma de comunicare si, in timp, iubirea dispare. Cand este ignorat de partenerul de cuplu, celalalt reactioneaza adesea vehement si, din exterior, comportamentul poate parea nebunesc. In realitate, spun specialistii in relatii, lipsa de afectiune face un om sa comita acte de care nu ar fi in stare in mod normal. Cand cineva actioneaza irational in cuplu, de obicei este vorba despre o carenta emotionala. Pactic, se raspunde intr-o maniera la fel de urata ca cea cu care este tratat.

Cuplurile sunt sfatuite sa nu se inchida niciodata in sine daca vor sa-si salveze relatia si sa nu-si ignore intentionat partenerul de cuplu.

 

5 Presupunerile despre partener


O greseala pe care cuplurile o fac frecvent este sa presupuna ce se intampla cu partenerul de viata, fara sa verifice. Presupunerile pot duce la scenarii nerealiste si la gesturi care nu fac decat sa erodeze cuplul. Specialistii in relatii spun ca este nerecomandat sa faci presupuneri despre unde a fost partenerul sau ce se intampla in mintea lui. Exista intotdeauna o modalitate de a clarifica un lucru, insa trebuie sa fii dornic sa faci acel efort.

Sursa foto: kristiriley.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare