Dragoste

#sentimente #dragoste #iubire # prea multa dragoste

Exista "prea multa dragoste"? Cand iubesti si cand sufoci

Cand te indragostesti, vrei sa-i oferi persoanei iubite soarele si luna de pe cer. Ce se intampla insa cand celalalt prefera sa lase astrele la locul lor si se simte sufocat de sentimentele tale?

Dragostea are o reputatie de sentiment nobil si altruist. Daca aceasta ar fi meritata complet, nu s-ar ajunge niciodata la situatiile in care, intr-un cuplu, un partener ajunge sa-l sufoce pe celalalt cu afectiunea si atentia sa.

Uneori este greu de vazut cum un sentiment care implica afectiune puternica fata de o alta persoana poate fi criticat. Atunci cand unul dintre parteneri nu este atent cu adevarat la nevoile celuilalt, poate ajunge sa-l sufoce cu dragostea.
 

Dragostea romantica


Descrisa de poeti de-a lungul secolelor ca o forta a naturii, care poate muta muntii din loc si iti poate umple orice gol din suflet, dragostea romantica a fost promovata asemenea unui drog, convingand consumatorii ca nu pot trai fara ea.

Pentru ca dragostea implica punerea interesului persoanei iubite inaintea celui personal, excesele romantice sunt adesea iertate, chiar daca ele submineaze chiar relatia din care s-au nascut.

Dragostea in sine nu poate dauna persoanei iubite, insa modul in care alegem sa o manifestam poate traversa uneori granita dincolo de care manifestarea afectiunii devine mai importanta decat raspunsul primit.

Toate sentimentele pot fi daunatoare in exces, dar dragostea are adesea scuza sentimentului nobil, in spatele careia se pot ascunde de fapt lipsa de incredere in sine sau frica de a fi parasit.
 

Iubirea excesiva


Psihologii nu pot defini conceptul de "prea multa dragoste", insa excesul duce invariabil la un rau provocat fie persoanei iubite, fie celui ce iubeste.

Sacrificiul de sine in numele persoanei iubite poate deveni o forma de masochism, in timp ce incercarea continua de a-ti dovedi profunzimea sentimentelor il poate sufoca pe partener.

Iubirea excesiva te poate ajuta si sa ignori defectele partenerului, lucru ce poate fi daunator pentru amandoi pe termen lung. Sentimentele intense de afectiune si dorinta de protejare a persoanei iubite, ii poate face pe unii sa investeasca emotional in relatii care nu au cu adevarat un viitor.
 

Cum ranesti prin iubire


Atunci cand dragostea devine patologica, persoana care iubeste nu-i mai acorda destul spatiu personal persoanei iubite.

Crimele din pasiune sunt provocate tocmai de aceasta lipsa a ratiunii, suspendata de sentimentul obsesiv al iubirii, justificat moral prin faptul ca iubirea este altruista.

Dorinta de a petrece cat mai mult timp impreuna este o caracteristica a iubirii, insa atunci cand cei doi indragostiti nu gasesc un compromis, iubirea ajunge sa raneasca pe cel putin unul dintre ei.

Dragostea romantica profunda nu este totusi cu nimic daunatoare pentru cei mai multi oameni, dar riscul de excese este mai ridicat atunci cand simti ca nu-ti mai poti controla sentimentele si ca ele te controleaza pe tine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare