Dragoste

#riscuri finanaciare divort #riscuri financiare #casatorie #divort

Divortul - ce riscuri financiare implica si cum sa te feresti de ele, inainte de a te casatori

Nu este deloc usor sa mentii o casnicie, motiv pentru care tot mai multe persoane ajung sa divorteze. Stiai ca cele mai multe divorturi sunt insa iscate pe seamana seama neintelegerilor de ordin financiar? Acestea sunt urmate de divorturile cauzate de abuzul de alcool sau droguri al unuia dintre parteneri si de adulter.

Un articol din The New York Times, dat publicitatii in 2014, releva faptul ca rata divorturilor a atins punctul culminant in anii 1970 si la inceputul anilor '80. Cu toate acestea, in utlimile trei decenii, aceasta a scazut, iar daca tendinta va continua.

Aproape doua treimi dintre casatorii nu vor implica niciodata un divort. insa, in realitate cu totii cunoastem pe cineva care si-a pus problema divortului si care poate, chiar a si trecut prin unul.

"Divortul nu este placut pentru nimeni, iar pentru multi consecintele si suferinta sufleteasca este mai mare decat cea financiara. Mai ales, daca sunt implicati copii. De aceea, problemele financiare si impartirea bunurilor trebuie rezolvate cat mai rapid si mai corect", spune Andreea Dumitru, fondatoarea cabinetului de avocatura Dumitru & Associates PC din New York.

Consecintele financiare sunt cu atat mai mari, cu cat mai multi bani, proprietati si afaceri sunt implicate in ecuatie, sustine avocata. "Mai mult decat atat, daca sotii nu sunt in relatii bune ca sa fie rezonabili la impartirea bunurilor coune, atunci consecintele pot fi devastatoare. Iar daca acestia s-au casatorit detinand anumite proprietati, finante, licente de practica sau businessuri, acestea raman bunuri separate in cazul unui divort doar daca exista un contract prenuptial", explica aceasta.

Prin urmare, in lipsa unei astfel de intelegeri, bunurile raman separate, insa cresterea in valoare in timpul casniciei devine bun comun si va trebui impartit, continua avocata. In plus, cu cat casatoria este mai lunga, cu atat drepturile sotiei sunt mai mari.

Daca cei doi soti au copii, cei mici primesc suport financiar care se calculeaza ca si procentaj din salariul parintelui care primeste custodia acestora. In cele mai multe cazuri, custodia este obtinuta de mama, iar sotul trebuie sa plateasca o pensie alimentara lunara, care sa-i asigure copilului acelasi nivel de trai ca in timpul casatoriei.

"Pe masura ce vremurile s-au schimbat, iar femeile au inceput sa lucreze si sa aiba salarii uneori mai mari decat ale sotilor, pe atat s-a diminuat acordarea de catre tribunal a acestei plati aditionale catre sotie, in contextul in care practica a fost infiintata intr-o perioada in care femeile stateau acasa si cresteau copii", explica avocata.

In cazul in care s-au decis asupra unui divort, in primul rand cei doi soti trebuie sa apeleze la un expert financiar. "De multe ori, oamenii se pripesc, iau decizii rapide in ceea ce priveste impartirea bunurilor, bazate pe sentimente. Este indicat ca emotiile sa fie scoase din ecuatie in cazul unui divort. in acelasi timp, ei trebuie sa apeleze la un avocat specializat in divorturi, pentru ca lucrurile sa decurga in favoarea tuturor", mai spune Andreea Dumitru.

"De aceea, desi este neplacuta ideea de a intra intr-o casatorie cu gandul la divort, se recomanda semnarea unui contract prenuptial inainte de a spune DA. Acest constract este colacul de salvare in caz de despartire", conchide Andreea Dumitru.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului