Dragoste

#incredere #relatie #spionaj

Dileme in dragoste: Tu iti spionezi iubitul?

Increderea in partener este, pentru multi, piatra de temelie a unei relatii si, cu atat mai mult, a unei casnicii. Ce se intampla insa cand banuim partenerul ca ne inseala?

Din ce in ce mai multi oameni incalca intimitatea partenerului spionandu-l in mediul virtual. Pentru ca oamenii interactioneaza mult mai mult pe internet, devine relativ simplu sa afli daca partenerul tau face ceva ce nu ar trebui sa faca.

Un studiu al cercetatorilor de la London School of Economics, Universitatea Oxford si Universitatea Nottingham Trent, arata ca pana la o cincime dintre cupluri au probleme cu increderea.

Cercetarea, desfasurata pe 1000 de cupluri din Marea Britanie, arata ca, in 20% dintre relatii, unul dintre parteneri l-a spionat pe celalalt in mediul online.

Ellen Helsper, conducatorul stiintific al studiului, a fost surprinsa sa afle ca supravegherea activitatilor partenerului la calculator si in mediul online este folosita de femei mai des decat de barbati.

"Aceasta descoperire contrazice faptul ca femeile ar avea mai putine inclinatii catre tehnologie ca barbatii. Se pare ca ele pot depasi orice bariera atunci cand simt ca viitorul relatiei lor este in pericol", a explicat Helsper, citata de cotidianul britanic The Telegraph.

Cand au fost intrebati daca au citit emailul partenerilor, fara acordul acestora, 8% dintre barbati si 14% dintre femei au recunoscut ca au deschis casuta postala virtuala a partenerului. In alte 10% dintre cazuri, ambii parteneri au declarat ca verifica periodic email-ul celuilalt.

Situatia este asemanatoare si in ceea ce priveste SMS-urile. 7% dintre barbati au umblat in telefonul sotiei si 13% dintre femei i-au verificat mesajele sotului. Verificarea a fost facuta de ambii soti in alte 10% din cazuri.

Una din zece femei si 6% dintre barbati au verificat pe computer site-urile pe care a navigat partenerul, iar in 4% din cazuri ambii partnereri au spionat istoricul din browserul celuilalt.

Numai 1% dintre participantii la studiu au folosit softuri speciale pentru monitorizarea partenerului si acelasi procent a discutat cu partenerul in mediul online sub o identitate falsa.

"Indiferent care ar fi motivul, supravegherea partenerului este mai extinsa decat credeam initial. In cel putin unul din trei cupluri, cel putin unul dintre parteneri l-a monitorizat pe celalalt prin intermediul tehnologiei", a mai spus conducatorul stiintific al studiului.

 

Spionarea partenerului – solutie imorala?

 

Multi oameni cred ca spionarea partenerului nu este o solutie morala, indiferent de circumstante. Altii cred ca aflarea adevarului este cel mai important lucru, indiferent de metodele folosite.

Este insa moral sa-ti spionezi sotul sau sotia atunci cand acesta iti da semne clare de infidelitate ?

Psihologii recomanda comunicarea in cuplu , atunci cand unul dintre parteneri are intrebari care nu-si gasesc raspuns. Foarte putini oameni infideli recunosc insa acest lucru daca partenerul nu ii confrunta cu dovezi clare.

Daca sotul sau sotia te inseala, relatia se deterioreaza indiferent daca il spionezi sau nu. De frica adevarului, unii se complac si aleg sa traiasca in nesiguranta si minciuna.

Solutia pare a fi cultivarea increderii si sinceritatii in cuplu. Odata impartasite de ambii parteneri, acestea scad riscul situatiilor in care iti pui intrebarea "Daca imi ascunde ceva?".

 

Cum sa cultivi increderea intr-o relatie

 

Increderea reciproca intr-o relatie ii face pe amandoi partenerii sa se simta in siguranta si poate alunga gandurile legate de spionaj sau verificarea spuselor celui drag. Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a crea si intari legatura increderii dintre voi.

 

1  Nu minti

 

Singura ocazie in care ai voie sa iti minti partenerul este atunci cand ii pregatesti o petrecere surpriza.
Nu minti nici atunci cand vine vorba despre lucruri marunte, un "Stau mai mult la serviciu azi" care este, de fapt, un "Ies cu prietenii in oras”.

Daca esti prins cu minciuna, increderea partenerului va fi zdruncinata pe buna dreptate si va trebui sa muncesti pentru a o restabili.

 

2  Arata-i ca se poate baza pe tine

 

Respecta toate promisiunile. Indiferent ca e vorba de ora la care ajungi acasa, sau de spalatul vaselor , atunci cand promiti un lucru, du-l la bun sfarsit.

Respectarea promisiunilor mici creste increderea partenerului in promisiunile si juramintele facute la nunta.

 

3  Ofera-i increderea ta

 

Daca partenerul tau de viata nu iti da nici un motiv de neincredere, alege sa ai incredere in el.

Nu-l acuza niciodata ca te-a inselat sau te-a mintit fara sa ai dovezi. Absenta dovezilor poate crea un mediu de incredere care te va afecta si pe tine.

Ofera-i increderea ta si ai mai multe sanse sa-ti dovedeasca ca o merita.

 

4  Fii corect

 

Nu lasa ca relatia ta sa fie afectata de trecutul tau sentimental sau de greselile parintilor.

Daca ai trecut prin experiente neplacute, in care ai fost inselata in alte relatii, nu porni de la premiza ca si el te va insela.

Trebuie sa-ti judeci partenerul doar prin prisma actiunilor sale.

 

5  Ai incredere in tine!

 

Inima si mintea ta te-au condus in aceasta relatie. Ai incredere ca ai facut alegerea corecta si astfel vei reusi sa cultivi mai usor increderea reciproca in relatia ta.

Tu ti-ai spionat vreodata iubitul sau sotul?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare