Dragoste

#somn #apreciere #odihna #casatorie #egocentrism

STUDIU: Somnul de calitate, secretul unui mariaj fericit

Somnul de calitate este cel mai nou secret al unei casnicii fericite, se arata intr-un studiu prezentat recent de cercetatorii de la Universitatea Berkeley, California. O odihna temeinica pe timpul noptii ne ajuta sa fim mai putin egoisti, deci mai dornici sa ne concentram pe nevoile partenerului de viata.


Importanta unui somn de calitate a mai fost descrisa in diverse demersuri stiintifice, insa cercetarea intelectualilor americani a pus pentru prima oara semnul egal intre oamenii care dorm bine si casniciile lor armonioase.

Pe de alta parte, partenerii de viata care dorm prost sunt mult mai irascibili in viata de zi cu zi si asteapta mereu sa fie serviti si ocrotiti de sot, fara sa intoarca favorul.

Insomniacii, predispusi divortului

Saptamana trecuta, oamenii de stiinta californieni si-au prezentat concluziile studiului despre somn si succesul in casnicie la intrunirea anuala a Societatii pentru Personalitate si Psihologi Sociali din New Orleans.

Pe langa beneficiile odihnei sanatoase intr-un mariaj, cercetarea scoate la iveala un "diagnostic" important: insomniacii sunt predispusi divortului, pentru ca extenuarea lor se reflecta in comportamentul pe care il au fata de partener.

Cercetatorii au facut cate un jurnal care a inregistrat orele de somn obisnuite ale celor 60 de cupluri examinate (participanti cu varste cuprinse intre 18 si 56 de ani), dar si masura in care partenerii se apreciaza unul pe celalalt. Un test final i-a supus pe indragostiti unei probe speciale, in care s-a putut masura sprijinul pe care si-l ofera reciproc in rezolvarea unor sarcini oarecare. Rezultatele finale arata ca:
 

  • cei care au dormit bine (7-8 de somn neintrerupt) au incheiat cu succes sarcinile si au colaborat excelent cu partenerul de cuplu
  • analiza jurnalelor arata ca partenerii bine odihniti stiu sa iti manifeste recunostinta si afectiunea in cuplu (spun des "multumesc" si "te apreciez")
  • cei care sunt privati de somn au o doza crescuta de egocentrism, nu isi sprijina/apreciaza partenerul si nu colaboreaza eficient cu acesta
  • insomniacii sunt de patru ori mai predispusi divortului si de trei ori mai predispusi schimbarilor dese de dispozitie

Somnul, o provocare in secolul XXI

Medicii spun ca oamenii au nevoie de minimum 5 ore de somn neintrerupt pe noapte pentru a fi capabili sa functioneze si sa se concretreze in timpul zilei.

Studii trecute arata ca doua treimi din populatia pamantului sufera de tulburari de somn, afectiunea devenind deja o problema publica de sanatate.
 

  •   2013-01-22
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Adelina Dobrin

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Da! Si barbatii sufera de depresie

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cat de importanta este stima de sine

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii