Dragoste

#redbook #smartmoney #discutii #financiar #cuplu #certuri #bani

Cum sa eviti certurile despre bani

In fiecare cuplu exista din cand in cand certuri. Printre cele mai frecvente subiecte, discutiile despre bani ocupa locul fruntas. Potrivit unui studiu realizat de revistele SmartMoney si Redbook , peste 70% dintre cuplurile intervievate au declarat ca discuta despre bani cel putin o data pe saptamana. Afla cum sa previi si prin ce metode sa abordezi problemele financiare.

 

 

Banii in sine nu reprezinta o problema, discutiile intervin atunci cand acestia capata semnificatie pentru fiecare dintre parteneri. In momentul in care viziunea despre bani nu mai corespunde, cuplurile incep sa aiba discutii in contradictoriu. Noi iti propunem cateva modalitati prin care poti preveni sau atenua conflictele generate de bani.

COMUNICATI

Trebuie sa va spuneti intotdeauna ca relatia voastra conteaza mai mult decat orice problema in cuplu, iar comunicarea si intelegerea va vor ajuta sa treceti peste orice obstacole. Depasirea oricarui moment dificil va va demonstra cat de uniti sunteti si cat de mult va respectati reciproc.

INCURAJATI INDEPENDENTA

Situatia ideala ar fi ca fiecare partener sa contribuie la aspetul financiar al familiei si sa incerce, totusi, sa-si pastreze independenta. Chiar daca banii vostri vor intra intr-un cont comun, incercati sa alocati lunar o suma individuala pentru fiecare, de care sa puteti dispune in orice mod va doriti.

PASTRATI UN PLAN DE REZERVA

Foarte multe probleme apar in momentul unui impas financiar. Nu lasati totul pe ultimul moment. Creati-va un fond de rezerva de care sa dispuneti in momentul in care va confruntati cu o criza financiara.

RESPECTATI-VA PARTENERUL

Nu folositi banii drept argument in alte discutii pe care le aveti. Nu iti santaja partenerul si nici nu incerca sa-l manipulezi folosindu-te de pozitia ta financiara.

STABILITI-VA PRIORITATI

Alcatuiti o lista cu lucrurile de care aveti nevoie si cu ceea ce vreti. In primul rand, trebuie sa va asigurati ca toate nevoile familiei au fost satisfacute. Nu amanati pe luna viitoare sau pentru fonduri suplimentare de care veti dispune la un moment dat, pentru ca, de cele mai multe ori, banii aceia sunt deja ocupati pentru altceva. Incercati sa raspundeti intai prioritatilor, iar apoi puteti sa cheltuiti banii pentru nevoile individuale.

TINETI EVIDENTA CHELTUIELILOR

Incercati sa tineti contul a ceea ce s-a cheltuit, pentru a va fi mai usoara stabilirea prioritatilor in familie . Trebuie sa stiti de cati bani dispuneti, pentru a sti cat aveti de cheltuit.

NU IMPLICATI ALTE PERSOANE IN DISCUTIILE VOASTRE

Ca orice alta problema in familie, discutiile cu tema financiara trebuie sa ramana intre parteneri. Nu implicati in discutii prieteni sau rude, pentru ca acestia vor auzi oricum doar  o versiune a celor intamplate si nu vor putea sa va sfatuiasca in cunostinta de cauza. Daca este nevoie, apelati la o persoana specializata care va poate da un sfat avizat in ceea ce priveste investitiile sau problemele de ordin financiar.

STABILITI-VA LIMITE

Incercati sa va stabiliti o suma pe care o puteti cheltui pe un articol fara a cere permisiunea celuilalt. In cazul unei investitii mai mari, ambii parteneri trebuie sa discute despre necesitatea lucrului care se doreste a fi achitat. Aduceti argumente si faceti o investitie doar daca amandoi sunteti convinsi ca va doriti acest lucru. Evitati surprizele neplacute care vor da tonul certurilor.

Si tu ai avut discutii cu partenerul pe teme legate de bani? Scrie-ne si impartaseste userilor ce solutie ati gasit pentru rezolvarea conflictelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului