Dragoste

#caracter #personalitate # probleme in cuplu #diferente de personalitate

Cum faci fata diferentelor de personalitate cu sexul opus

Ti s-a parut mereu ca barbatii si femeile gandesc diferit? Ai avut dreptate. Un studiu recent arata ca barbatii si femeile au diferente de personalitate mai mari decat s-a crezut pana acum.
 

Care sunt diferentele de personalitate la barbati si femei


Conform unui studiu realizat de cercetatori si publicat pe site-ul Public Library of Science, s-a ajuns la concluzia ca femeile si barbatii simt si se comporta intr-un mod foarte diferit, ceea ce-i face sa para ca sunt aproape "specii diferite", dupa cum a spus Paul Irwing, unul dintre cercetatori, conform The Huffington Post.

Studiul a fost realizat pe 10 mii de persoane si a fost condus de specialisti de la Universitatea din Torino si cea din Manchester. Acestia au elaborat o metoda de a masura si analiza diferentele de personalitate dintre barbati si femei. Testele au inclus o scara cu 15 trasaturi de personalitate, precum afectivitate, perfectionism , sensibilitate, anxietate etc.

Cand s-a comparat profilul general de personalitate a femeilor cu profilul barbatilor, multe diferente au iesit in evidenta privind cele doua sexe.

Barbatii sunt mai dominanti si mai rezervati, utilitari, vigilenti, constiinciosi si stabili emotional. Femeile, in schimb, sunt defensive, calde, increzatoare, sensibile si reactive din punct de vedere emotional.

"Mai simplu spus, numai 18% dintre barbati si femei se potrivesc in ceea ce priveste profilele psihologice, iar acest lucru este uluitor din punct de vedere al unui consens", a spus Irwing Booth de la Universitatea Manchester din Marea Britanie.

Aproximativ 18% dintre femei au personalitati asemanatoare cu barbatii si 18% dintre barbati au personalitati asemanatoare cu femeile. Insa marea majoritate a femeilor este foarte diferita de cea a barbatilor si invers, se mai arata in studiu.

Alte diferente s-au constatat in ceea ce priveste gradul de agresivitate al femeilor si barbatilor, precum si in ceea ce priveste interesele si preocuparile in viata.

Ce faci cand te confrunti cu diferente de personalitate


O relatie fericita, in care niciun efort nu este necesar, nu poate exista decat pe termen scurt. In timp, apar acele diferente in relatia de cuplu, care necesita sa iei masuri.

Specialistii spun ca atunci cand vrei sa-ti imbunatatesti relatia, factorii critici sunt asteptarile si comunicarea. Fiecare trebuie sa stie ce asteptari are de la propria persoana si de la partener. Apoi, trebuie sa stie cum sa comunice aceste asteptari, care includ sentimente sau pareri, pentru ca partenerul de viata sa inteleaga.

O alta metoda de a face fata unei diferente de personalitate in cuplu este sa arati intelegere, respect si apreciere. Aceste calitati sunt intalnite mai ales in cazul cuplurilor casatorite.

Alte solutii pentru diferentele de personalitate implica:

- aprecierea diferentei adusa de partener ca o contributie unica in acea casnicie;
- recunoasterea motivelor de conflict si initierea unei discutii pentru a gasi o solutie;
- afirmarea contributiei ambilor parteneri la mariaj;
- recunoasterea nevoilor partenerului in afara casniciei.

Exista apoi atractia contrariilor, prin care oamenii cauta la celalalt ceea ce ei insisi nu au. S-a constatat, insa, ca acele cupluri care au aceeasi functie dominanta a personalitatii au avut cele mai lungi si mai fericite relatii.

Sursa foto: indiatimes.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare