Dragoste

#cuplu #relatii #violenta conjugala #relatie abuziva #semne relatie abuziva

Cum depistezi o relatie abuziva

Este chipes, inteligent, amuzant si te simti bine in compania lui atunci cand iti da de inteles ca esti universul lui. Orice femeie isi doreste ca partenerul ei sa ii acorde atentie, sa o iubeasca si sa o respecte, insa totul ar trebui sa se desfasoare in limitele normalitatii. In momentul in care barbatul devine prea posesiv si te sufoca, inseamna ca ai putea fi implicata intr-o relatie abuziva.

Multe femei nu isi dau seama de acest lucru si pun totul pe seama faptului ca partenerul le iubeste foarte mult. La inceput, ar putea fi o relatie abuziva la modul verbal, insa se poate ajunge si la manifestari fizice violente. Nu astepta sa ajungi intr-un punct critic. Depisteaza din timp o relatie abuziva. Iata cateva semne care tradeaza comportamentul abuziv al partenerului.

Este extrem de gelos

Unul dintre primele semne ale comportamentului abuziv este gelozia excesiva. Chiar daca tu nu ai niciun gand de a-l insela sau a flirta cu altcineva, el tot are impresia ca ii esti infidela. O simpla intarziere acasa poate genera un adevarat scandal conjugal.

Te manipuleaza sentimental

Un barbat cu un comportament abuziv va incerca sa te manipuleze sentimental. Te ameninta ca nu vei putea trai fara el, ca se sinucide daca il parasesti, apoi isi recunoaste vina si spune ca va incerca sa se schimbe. O perioada, se va comporta exemplar, apoi va reveni la vechile obiceiuri.

Este violent fizic

Violenta fizica este semnul care ar trebui sa-ti dea de inteles ca este cazul sa te retragi din aceasta relatie bolnava. La inceput poate fi o palma pentru care isi cere scuze, insa prima palma nu este niciodata ultima. Violenta fizica nu se rezuma la palme. Te poate impinge tare pana cazi, iti poate strange incheietura mainii sau te poate trage de par.

Ii place sa-ti fie teama de el

Intr-o relatie normala, nu ar trebui sa te temi de partenerul tau. Lucrurile nu stau la fel si intr-o relatie abuziva. Partenerul se hraneste cu teama pe care o simti cand esti in apropierea lui si adora sa stie ca asa te poate controla. Ii place sa izbeasca lucrurile prin casa, sa dea cu pumnul in masa sau sa-ti reproseze ca mancarea pe care i-ai gatit-o nu este buna.

Te controleaza la orice pas

Intr-o relatie abuziva, barbatul vrea sa detina controlul asupra tuturor faptelor tale. Iti da bani cu ratia, te intreaba unde mergi, te suna mereu cand esti plecata de acasa, vine sa te ia de la serviciu fara sa te anunte, iti citeste sms-urile si iti umbla printre lucrurile personale.

Te izoleaza de familie si prieteni

Daca partenerul tau ajunge sa te izoleze de familie si de prieteni, este cazul sa-i spui adio. Nu poti trai toata viata doar cu el. Ai nevoie de sfaturile si sustinerea persoanelor dragi tie. In principiu, incearca sa te izoleze de cei apropiati pentru ca tu sa nu le spui nimic despre ceea ce se intampla in relatia ta.

Te jigneste mereu

Un barbat te iubeste atat timp cat te respecta. In momentul in care incepe sa-ti adreseze cuvinte jignitoare, inseamna ca nu mai are niciun respect pentru tine si nu ii pasa de sentimentele tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului