Dragoste

#despartire #motive despartire #despartire cuplu #culpabilizare

Culpabilizarea dupa o despartire

Dupa o despartire dureroasa, poate ai impresia ca este mai usor sa analizezi in mod obiectiv termenele, motivele, cauzele si ... vinovatul separarii. Totusi, sunt sanse mari sa petreci atat de multe ore gandindu-te la toate aceste detalii, incat sa ajungi la concluzia ca tu esti de vina, desi in momentul despartirii tu erai cel care avea de suferit.

 

Scrie pe o hartie motivele despartirii


Unul dintre cele mai frecvente obiceiuri post-departire este acela de a te gandi la "scenariile" care aveau loc intre tine si fostul partener. Totusi, reluand aceste amintiri, sunt sase mari sa incepi sa crezi ca tu ai avut cea mai mare parte din vina.

Este adevarat ca, intr-o relatie, ambii parteneri gresesc, insa daca tu ai pus punct considerand ca esti neindreptatit, in mod sigur ai avut motive intemeiate.

In acest sens, ia o coala de hartie si un pix si trece pe hartie toate motivele pentru care ai pus punct relatiei. Vei vedea astfel ca decizia ta a fost inteleapta si ca nu ai de ce sa te gandesti ca a fost vina ta.

Acest pas te va face poate sa pari nebun in fata celor din jurul tau, dar este una dintre cele mai bune variante pe care o ai pentru a vedea realitatea asa cum este ea.
 

Nimeni nu este perfect


Indiferent de cine a gresit mai mult, aminteste-ti de faptul ca nimeni nu este perfect. Totusi, acest lucru nu iarta greselile partenerului, mai ales daca acestea au avut loc in mod repetat, asa ca incearca sa iti amintesti in mod constant acest lucru.

In plus, incearca sa realizezi ca nevoile tale nu mai erau satisfacute si ca partenerul nu incerca sa faca o schimbare sau o imbunatatire in acest sens, desi tu i-ai prezentat situatia si i-ai spus tot ce te framanta.

De obicei, intr-o relatie care se apropie de final, doar unul dintre parteneri isi da silinta ca lucrurile sa mearga bine, in timp ce celalalt se complace in situatie si se lasa purtat de val, alegand sa imbratiseze orice ii ofera soarta.
 

Aminteste-ti de sansele pe care i le-ai dat


De cele mai multe ori, despartirile nu vin brusc, in urma unei singure discutii aprinse sau in urma unui singur conflict. Aminteste-ti de toate situatiile neplacute peste care ai trecut, de toate sansele pe care i le-ai dat partenerului si de care nu a profitat. Astfel, incearca sa realizezi ca tu ai luptat atat cat ai putut, dar ca intotdeauna, pentru o relatie functionala, este nevoie de doua persoane care merg in aceeasi directie.
 

Obiceiurile vechi se schimba greu


Probabil in momentul in care realizezi ca, pe undeva, ai avut greselile tale, esti dispus sa mai dai o sansa relatiei. Acela este momentul in care trebuie sa iti pui intrebarea: merita, se va schimba, poate fi mai bine?

Daca esti ferm convins ca situatia se poate imbunatati, ca persoana care se afla de cealalta parte este hotarata sa faca o schimbare benefica relatiei voastre si sa faca anumite compromisuri care sa fie in favoarea relatiei, poti incerca sa ii mai dai o sansa.

Aminteste-ti totusi ca obiceiurile rele nu dispar de pe o zi pe alta. Este adevarat ca o perioada de la momentul impacarii situatia va fi probabil ca la inceput, dar pe masura ce va trece timpul, sansele ca lucrurile sa ajunga in punctul din care ati plecat sunt destul de ridicate.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare