Dragoste

#cuplu #atractie #sex #relatie #partener

Cercetatorii au descoperit legile atractiei!

Daca atractia fizica este cunoscuta de cand lumea, noile studii au inceput sa descopere stiinta din spatele atractiei si a ceea ce acestia numesc sex-appeal. Factori aparent nesemnificativi, precum mirosul personal, forma fetei sau vocea au o influenta puternica in alegerea partenerului.

Masculin vs Feminin

Karl Grammer si Elizabeth Oberzaucher, profesori la Institutul Boltzmann din Viena, se afla in fruntea cercetarilor care au ca subiect influenta mirosurilor personale asupra atractiei sexuale. Acestia au descoperit faptul ca atunci cand femeile ovuleaza, produc copulina, responsabila pentru mirosul personal care sta la baza atractiei. Cercetatorii sunt de parere ca nivelul testosteronilor creste atunci cand barbatii simt prezenta copulinei. Drept urmare, barbatii secreta androsteron si repereaza femeile ce nu se afla in perioda de ovulatie . “Barurile si cluburile de noapte din intreaga lume reprezinta terenul de lupta pentru acest razboi invizibil", a replicat prof. Oberzaucher.

Sexologul Laura Berman sustine ca atractia sexuala are multe in comun cu stiinta si evolutia fiintei umane. “Suntem capabili de a distinge 10.000 de mirosuri in mod constient, dar sunt mai multe mirosuri de care nu suntem constienti atunci cand intram in contact cu acestea”, sustine Laura Berman.

Aceste mirosuri ii "anunta" pe cei din jur cand anume o femeie este fertila si totodata, in ce moment nivelul testosteronului unui barbat este ridicat. Drept urmare, oamenii isi pot alege partenerii, in functie de posibilitatile de reproducere. “Totul tine de perpetuarea speciei”, sustine sexologul.

Cea mai frecventa problema cu care se confrunta pacientelei Dr. Berman este faptul ca acestea isi iubesc partenerul, dar nu se mai simt indragostite. “Exista o diferenta intre dragoste si atractie”, sustine Berman. “Incearca sa ii surprinzi mirosul partenerului atunci cand acesta nu a folosit parfum sau alte produse asemanatoare. Daca mirosul natural este cel care te incita, atunci acela este un semn de <> intre parteneri.”


Vocea face legea

Un alt factor care determina puterea de atractie si sex-appeal-ul este timbrul vocii. Dr. Gordon Gallup, profesor la Universitatea din New York, sustine ca femeile cu un nivel ridicat de estrogen au vocea mai subtire, ceea ce le face mai atractive in fata barbatilor. “Atunci cand femeile se afla in perioada fertila, vocea lor devine mult mai atractiva”, sustine Gallup.

Fata ovala - fata perfecta

Bifand mai departe pe lista legilor atractiei, forma fetei joaca un rol destul de important atunci cand vine vorba de sex-appeal. Este destul de dificil sa evidentiezi ce anume face distinctie intr-o fata impresionanta si un chip obisnuit, insa unele cercetari incep sa descopere posibile raspunsuri.

Psihologul Lisa DeBruine de la Universitatea Aberdeen din Scotia sustine ca a descoperit faptul ca fata unei femei pare mai atractiva pentru barbati atunci cand aceasta se afla in perioada fertila. “Nu stim exact sa explicam care sunt motivele acestei diferente, suntem insa de parere ca femeile arata mai sanatoase, mai stralucitoare atunci cand se afla la ovulatie.”

Simetria este un alt factor care determina sex-appeal-ul fetei. Dr. Knedra Schmid, asistent la Centrul Medical din Nebraska sustine ca forma ovala reprezinta fata perfecta. Aceasta a folosit 29 de masuratori diferite pentru a determina sex-appeal-ul unei persoane, pe o scara de la 1 la 10.

Aceasta sustine ca fata ar trebui impartita in trei parti egale, pe linie verticala. “Fruntea, partea de jos a fruntii pana la nas, apoi de la nas la barbie.” Cine are o fata perfecta? Conform cercetarilor Dr. Schmid, Brad Pitt a obtinut cel mai mare nivel de sex-appeal dintre toti cei supusi acestui test – 9,3 (din 10). Nici Angelina Jolie nu sta mai prejos: “Angelina a obtinut un scor de 7,67, ceea ce inseamna un nivel destul de ridicat.” Majorittaea prsoanelor obtinut scoruri situate intre 4 si 6. “Ceea ce o face sa piarda din puncte este exact caracteristica ce a transformat-o intr-o celebritate: buzele.” Nicio vedeta nu a reusit insa sa obtina un 10.

Banii vorbesc

Gasirea partenerului ideal nu tine doar de stiinta. Cercetarile au demonstrat faptul ca, daca o femeie se uita la fata unui barbat despre care nu stie absolut nimic, il va privi cu ochi diferiti decat pe cel pe care l-a vazut deja de cateva ori. Atunci cand un barbat are o situatie financiara satisfacatoare, o femeie il va gasi mai atractiv decat comparativ cu un barbat cu venituri mai modeste.

Dr. Berman spune insa ca acest lucrur nu inseamna ca femeile sunt materialiste. “Totul are legatura cu evolutia. Cand aveam copii care erau dependenti de noi, nu puteam sa ne ducem la serviciu si sa ii ingrijim singure, asa ca aveam nevoie de un barbat cu un bun statut social, priceput, care urma sa aduca acasa cele necesare pentru bebelusi. Acelasi lucru se aplica si astazi”, susutine Dr. Berman.

Spune-mi cum saruti, ca sa iti spun cine esti

Mirosul, timbrul vocii si simetria fetei pot fi detectorii inconstienti ai atractiei, dar daca incerci sa constientizezi viitorul relatiei tale, Dr. Berman sustine ca exista o metoda sigura. “Inveti foarte multe dintr-un sarut. 60% dintre femei ii dau papucii parteneruui dupa un prim sarut care nu s-a desfasurat pe gustul lor. Toate simturile tale sunt in stare de alerta, si poti afla mai multe astfel despre senzualitatea sa, modul in care relationeaza cu tine.”

Cand vine vorba de relatii, Dr. Berman sustine ca frecventa saruturilor este un indicator al fericirii. “Se pare ca cei care se saruta des nu sunt atat de predispusi la stres si depresii decat celelalte cupluri. Trebuie sa ai cel putin un sarut de 10 secunde in fiecare zi”, sustine dr. Berman.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului