Dragoste

#dragoste #creier #efecte #sex

Ce se intampla cu creierul tau atunci cand te indragostesti: 3 efecte nebanuite

Cei care au simtit fiorii iubirii macar o data in viata sunt de parere ca dragostea este un sentiment unic, care diferentiaza omul de animale. Cercetatorii britanici au inlaturat insa aceasta conceptie comuna si au mers si mai departe de atat, dezvaluind ce se intampla la nivelul creierului cand o persoana se indragosteste.


1 Cortexul frontal se blocheaza

La o persoana indragostita, cortexul frontal (responsabil cu ratiunea) se blocheaza si nu mai functioneaza normal. "Cand te uiti la o persoana pe care o iubesti, unele zone ale creierului devin active, dar o mare parte este inactiva, si anume partea cu rol in judecata", a precizat profesorul de neurologie Semir Zeki, de la University College London. In schimb, creierul functioneaza in parametri normali cand vine vorba despre decizii importante, precum incheierea unei afaceri sau alegerea unui credit.


2 Creste nivelul de dopamina

Nivelul de dopamina este mult mai ridicat la persoanele indragostite, fapt intalnit si la consumatorii de cocaina. Nivelul ridicat de dopamina determina aparitia unui sentiment de recompensa atat de puternic, incat nimeni nu poate rezista acestor emotii. Odata cu cresterea nivelului de dopamina, scade nivelul hormonului serotonina, care este foarte important pentru o stare de spirit buna.

Adrenalina, un hormon care este eliberat in cantitati mari in situatiile de criza, actioneaza la randul sau asupra indragostitilor. Asa se explica de ce inima iti bate cu putere cand vezi persoana iubita sau de ce ai palmele transpirate la primele intalniri.


3 Se declanseaza un comportament irational

Psihologii inca incearca sa inteleaga de ce unele persoane devin obsedate de partener si actioneaza irational, riscand totul pentru iubire. Cu ceva timp in urma, Organizatia Mondiala a Sanatatii a inclus dragostea pe lista maladiilor, sentimentul fiind considerat o tulburare mentala. Includerea s-a facut ca urmare a studiilor repetate care au aratat, de-a lungul timpului, ca iubirea provoaca dependenta, la fel ca drogurile, alcoolul sau jocurile de noroc si determina schimbari bruste ale dispozitiei, insomnie, impulsivitate, dureri de cap sau reactii alergice.

Sursa foto: lilz.eu
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare