Dragoste

#buget #bani #economii #relatie de cuplu

Bugetul de cuplu: cum sa economisesti bani in doi

Bugetul de cuplu este un subiect sensibil pentru milioane de adulti din lumea intreaga. Odata cu recesiunea economica mondiala, presiunile financiare au explodat, cauzand probleme reale pentru partenerii de viata. Atunci cum poti sa economisesti bani in doi? Cu o organizare temeinica a veniturilor si, mai important, prin intelegerea propriilor obiceiuri de consum.

Frenezia zilei de "Black Friday", eveniment imprumutat in 2011 de romani tocmai din SUA, speculeaza intocmai nevoia oamenilor de a economisi. Reducerile din magazine starnesc lupte acerbe intre cumparatori, semn ca acestia sunt tot mai afectati de criza. Din fericire, bugetul de cuplu poate fi salvat, chiar si in aceste conditii!

Autoarea cartii "Intimitatea financiara: cum sa creezi o relatie sanatoasa cu banii si cu partenerul tau"(2009), Jacquette M. Timmons, iti propune 3 pasi simpli de a economisi bani in doi!


1. Scopuri de economisire, individuale si comune

Doar pentru ca formati un cuplu, nu inseamna ca scopurile voastre individuale trebuie sa dispara. Timmons iti sugereaza sa stabilesti 3 obiective: pentru tine, pentru partener si pentru amandoi. Apoi:
 

  • prioritizeaza obiectivele (maximum 5) spre care se vor indrepta economiile voastre in urmatoarele 6-12 luni, astfel incat sa rezolvati cate o problema pe rand, in functie de importanta ei (achizitionarea unei masini, plata unor cursuri etc);
  • stabiliti care sunt acele obiective pentru care sa strangeti bani individual si creati cate un cont pentru fiecare scop setat (veti fi mai dornici sa respectati angajamentele, iar organizarea va ajuta sa faceti un efort comun pentru binele individual, dar si al cuplului vostru);
  • pentru obiectivele comune, stabiliti un procent egal pe care sa il onorati fiecare din salariul lunar (probabil diferit ca valoare), pana la indeplinirea lor;


2.
Monitorizarea banilor

Acest exercitiu va ajuta sa va intelegeti comportamentul financiar si alegerile pe care le faceti in acest sens. Tineti o evidenta a cheltuielilor, atat cele individuale, cat si cele comune. La final de luna, veti observa unde intervine risipa si cum o puteti reduce la minimum.


3. Vizualizarea bugetului

Al treilea pas propus de Timmons este vizualizarea gestionarii bugetului prin crearea unui document pe computer sau a unui registru de mana, pe care sa il reactualizati zilnic si sa il analizati impreuna. Vei vedea ca problemele voastre financiare sunt legate in mare parte de obiceiurile voastre de consum si mai putin de venitul vostru propriu-zis.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare