Dragoste

#mariaj nefericit #tipuri casatorie #mariaj fericit #cupluri #casatorie #mariaj #divort #studiu

7 tipuri moderne de casnicii. A ta in care se incadreaza?

Nicio casnicie nu seamana cu cealalta. Specialistii au identificat, in urma unui studiu realizat pe 15.000 de cupluri, ca exista nu mai putin de sapte tipuri moderne de casnicii, cel mai popular dintre ele fiind mariajul "mort", in care predomina o nefericire perpetua, asupra careia planeaza constant ideea de divort.

Psihologul David H. Olson a clasificat casniciile in sapte tipuri diferite, in urma concluziilor extrase din studiul derulat pe 15.000 de cupluri, la Universitatea din Minnesota:

1. Casnicia "moarta" - cea mai frecventa, intalnita in randul a 40% dintre cuplurile testate, caracterizata de instabilitate si nefericire, in care partenerii se gandesc adesea la divort.

2. Casnicia conflictuala - caracterizata prin certuri intense si frecvente, in care partenerii sunt adesea nemultumiti de viata lor de cuplu; este specifica unui procent de 14% dintre mariaje.

3. Casnicia din interes - in care se regasesc 11% dintre cupluri si asupra careia planeaza materialismul; cel putin unul dintre parteneri are un interes financiar pentru care ramane "prins" in mariaj.

4. Casnicia traditionala - caracteristica pentru 10% dintre mariaje, in care partenerii adera unor conceptii traditionaliste asupra ideii de familie; sunt partial satisfacuti de casnicia lor, dar se resemneaza si nu concep sa divorteze.

5. Casnicia echilibrata - 8% dintre cuplurile casatorite intra in aceasta categorie, in care sunt satisfacuti de relatia lor de cuplu (pe plan sexual, din punct de vedere al comunicarii si modului de rezolvare a problemelor), dar care intampina dificultati financiare.

6. Casnicia armonioasa - caracteristica pentru 8% dintre cupluri, in care exista un nivel crescut de satisfactie in relatie, dar asupra careia planeaza si o dimensiune egoista, cel putin in ceea ce priveste parentingul; sunt centrati doar asupra relatiei lor si nu concep ca un copil sa le destrame armonia din cuplu.

7. Casnicia energica ("vie") - cel mai dorit tip de mariaj; doar 9% dintre casnicii se incadreaza in aceasta categorie, caracterizata printr-un nivel crescut de satisfactie in cuplu, pe toate planurile; partenerii traiesc in armonie, sunt mai bine pozitionati financiar decat alte cupluri, au o varsta mai inaintata si provin din familii intacte.

Sursa foto: gorlice.naszemiasto.pl

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare