Dragoste

#relatii # prietenie cu fostul #cum sa ramaneti prieteni

5 situatii in care NU trebuie sa ramai prieten(a) cu fosta/fostul!

Probabil ca cel mai mare cliseu al tuturor despartirilor este replica "Vom ramane prieteni". Desigur, fostul tau partener este persoana care te cunoaste cel mai bine, insa nu uita nici de frustrarile ascunse care va pot aduce in situatii conflictuale. 

Atunci cand chiar vrei sa pastrezi o relatie de amicitie cu cel/cea alaturi de care ti-ai petrecut ultimii ani, trebuie sa stabiliti niste limite. In rest, fugi de situatiile in care ar trebui sa eviti cu orice pret sa pastrezi legatura cu fostul/fosta. Iata cateva dintre ele:

1. Cand unul dintre voi nu isi doreste sa ramaneti prieteni

Il/o cunosti suficient de bine pe fostul/fosta ta, asa ca iti poti da seama cand spune lucruri doar din complezenta. Daca ti se pare ca vrea sa ramaneti amici doar pentru ca tu i-ai sugerat asta, retrage-te complet din viata lui/ei.  Nu forta nota doar pentru ca tu vrei sa tineti legatura, este foarte posibil sa constati pe parcurs ca "prietenia cu sila" este la fel de imposibila precum dragostea impusa. 

2. Nu erati prieteni nici inainte

In ciuda faptului ca viata de cuplu presupune o apropiere imensa si o prietenie durabila, voi nu ati fost niciodata genul de parteneri care sa isi impartaseasca toate experientele si care sa planga unul pe umarul celuilalt. In acest caz, e inutil sa crezi ca puteti deveni prieteni abia acum, mai ales dupa ce ati avut multe de impartit si ati ramas cu rani emotionale.

3. Relatiei voastre i-a lipsit intotdeauna respectul

Nu poti fi prieten/a cu cineva care nu te respecta sau pe care nu il/o respecti. Stima reciproca este una dintre conditiile esentiale ale oricarei relatii de prietenie, iar atunci cand aceasta lipseste, amicitia este pur si simplu un vis irealizabil. Veti ajunge sa va detestati, fara doar si poate!

4. Ati avut o relatie toxica

Abuzurile de orice fel v-au facut sa va pierdeti increderea unul in celalalt. De aceea, o prietenie intre voi este imposibila, pentru ca veti avea vesnic temeri ca v-ati putea rani reciproc. Nu este indicata pastrarea legaturii nici atunci cand unul dintre voi a simtit ca partenerul este dependent si ca in ultima parte a relatiei s-a agatat de orice pentru a nu va indeparta. O astfel de relatie te va stresa in continuare si nu te va lasa sa treci mai departe si sa incepi o poveste de dragoste noua. 

5. Unul dintre voi ar deveni un prieten posesiv

Este normal ca dupa un timp sa va doriti sa cunoasteti oameni noi si sa claditi legaturi cu acestia. Daca tu nu poti accepta faptul ca fostul tau/ fosta ta poate avea o relatie cu altcineva si devii gelos/geloasa numai la gandul ca s-ar putea intampla acest lucru, evita sa pastrezi legatura cu el/ea. Vei suferi inutil si vei avea, poate, reactii nepotrivite, de care sa iti fie in cele din urma rusine. 

Foto: mittcares.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare