Dragoste

#relatie de cuplu #relatie #relatie toxica

5 semne ca ai o relatie amoroasa toxica

Oamenii recunosc ca au o relatie toxica abia dupa ce au incercat toate metodele de a se minti pe sine si pe cei din jur cu privire la natura daunatoare a relatiei, abia dupa ce nu mai au cum sa nege acest lucru.

Asadar, in momentul recunoasterii, relatia toxica a afectat in profunzime psihicul fiecaruia dintre parteneri. Insa nu trebuie sa astepti pana in punctul in care negarea nu te mai ajuta cu nimic pentru a constientiza ca ai o relatie toxica! Poti citi semnele care ii dezvaluie natura inainte ca situatia sa devina tot mai apasatoare.

1. Nimic din ceea ce faci nu e bine

In majoritatea relatiilor, exista cineva care ghideaza si cineva care se lasa ghidat. In aparenta, este vorba de partenerul activ si de cel pasiv. Acest tip de dinamica ajuta la mentinerea echilibrului in relatie. Insa, intr-o legatura amoroasa toxica, unul dintre parteneri nu mai ghideaza, ci cauta sa conduca. Constient ca un om care are incredere in fortele proprii este dificil de condus cum vrea el, acesta cauta sa-i distruga increderea in sine. In felul aceste, cuvintele “Nu ai facut bine!”, “Nu e ok asa!”, “Ce ai facut aici? Nu vezi ca e gresit!” sunt tot mai des rostite de partenerul dominator catre cel dominat. Cu cat cel din urma aude mai des aceste cuvinte, cu atat increderea in fortele proprii scade si devine foarte usor influentabil. Acesta este unul dintre semnele relatiei toxice.

2. Totul este despre partener si niciodata despre tine

Persoanele dominate de un partener maniac dupa control se plaseaza intotdeauna pe plan secund si fac tot posibilul ca nevoile si dorintele “dominatorului” sa fie mai intai indeplinite. Totodata, orice discutie care are loc se invarteste in jurul nevoilor partenerului dominator. Ce vrea acesta, ce nu vrea, ce ii place, ce nu-i place, ce ii convine mai mult si asa mai departe, partenerul pasiv fiind intotdeauna ignorat. Chiar si in momentele in care conversatie se inclina in asa mod incat sunt ridicate si nevoile partenerului pasiv, cel dominator va face tot posibilul pentru a o intoarce in favoarea lui.

3. Nu te mai poti bucura de momentele placute petrecute in doi

In momentul in care nevoile tale ajung pe plan secund si ai impresia ca nimic din ceea ce faci nu este bine, chiar si clipele frumoase, calme – petrecute in doi, cu partenerul, devin dificile pentru tine, pentru ca in sinea ta ti-e teama fie sa nu faci ceva gresit in ochii celuilalt, fie pentru ca simti ca cel de langa tine are control total asupra fericirii tale. Astfel apare sentimentul de neputinta, un sentiment fals insa pentru ca, in realitate, nu esti atat de neputincios/oasa pe care vrea partenerul sa crezi.

Citeste continuarea pe Lyla.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare