Dragoste

#relatie de cuplu #comunicare cuplu #probleme de comunicare

4 moduri de a depasi problemele de comunicare in familie

Problemele de comunicare in familie sunt principalele cauze ale conflictelor care se nasc intre sot si sotie, respectiv intre parinti si copii. Lacunele in exprimarea gandurilor, parerilor si dorintelor in mod deschis dau nastere unor monstri de-a lungul anilor, cu care nu vrei sa te confrunti cu siguranta. Asigura-te ca apelezi la toate modurile de a depasi crizele de comunicare la tine in familie, inainte ca ele sa va produca sechele emotionale majore.

Perioadele tensionate apar in orice relatie, chiar si in legaturile intime cu cei dragi. Secretul familiilor unite si fericite este acela ca stiu sa depaseasca problemele de comunicare atunci cand apar, invatand astfel sa priveasca situatiile dificile prin ochii celuilalt. Iata prin ce moduri poti sa rezolvi problemele de comunicare la tine acasa!


1. Dreptul la replica


Nu putine sunt cuplurile casatorite care ajung intr-o criza maritala de proportii dupa 25 de ani de casatorie, in care s-au axat stric pe cresterea copiilor si au uitat sa comunice. In aceasta situatie, fiecare partener a gandit individual si nu a ascultat vocea celuilalt. Iata de ce este esential sa va oferiti reciproc dreptul la replica, fara intreruperi.

Discutati problema civilizat, expunand pe rand cum se vad lucrurile din perspectiva proprie. Asculta activ si noteaza gandurile partenerului tau daca este nevoie, nu-ti lasa propriile frustrari sa domine conversatia.


2. Concentrarea


In timpul discutiei, auzi lucruri incomode si, inconstient, iti amintesti de fapte sau gesturi care te-au deranjat la partenerul tau in trecut. Este important sa iti mentii concentrarea pe tema dialogului si sa nu reactionezi pe fondul emotiilor, invocand "x" argumente care sa iti acuze partenerul.

Cand va mobilizati impreuna asupra unui singur motiv de cearta si va pastrati pe cat posibil obiectivitatea, aveti sanse maxime sa rezolvati orice disensiune.


3. Defensiva


Problemele de comunicare in familie se rezolva "atacand" motivele lor, nu sentimentele produse de acestea (furie, durere etc). Cand intri in defensiva, comunicarea voastra nu mai este una productiva. Nu pune la inima si nu internaliza disputa, asteapta argumentele celuilalt si incearca sa explici in mod calm cum sta situatia de fapt.


4. Presupunerile


Nu presupune ca celalalt stie "x" lucru si nu ii atribui pareri proprii din oficiu. Solicita puncte de vedere explicite si nu mai invoca rezultatele gandirii tale ipotetice. Arata-ti disponibilitatea sa intelegi si solicita acelasi lucru in schimb!

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului