Dragoste

#relatie #cuplu #partener #comunicare #religie #sex #bani

10 pasi pentru o relatie de succes II

Aproape orice relatie debuteaza pasional, insa dificultatile apar in momentul in care aceasta trece prin noi etape. Invata cum sa construiesti bazele unei relatii sanatoase in 10 pasi simpli.

 

 

6. Punctul pe I: sex si bani 

Iata doua probleme care pot apropia un cuplu sau pot da nastere unor conflicte de nerezolvat. Totul depinde de “chimia” dintre voi, de perceptia voastra asupra acestor lucruri, experienta relatiilor anterioare si, bineinteles, factorul-cheie, comunicarea.

Presa este plina de intrebari ale oamenilor din orice categorie sociala, intrebari care pornesc de la ce inseamna sexul pentru un cuplu si ce rol joaca in viata intima acest aspect. In primul rand, sunt persoane care vorbesc despre ce inseamna sa faci sex, dar si ce inseamna sa faci dragoste. Aceste doua notiuni capata pentru fiecare persoana valente diferite; de multe ori, partenerii se lovesc de exigentele celuilalt, de lipsa de curaj sau initiativa, sau de perceptia diferita a ceea ce inseamna sexul/dragostea in cadrul cuplului.

Din pacate, unul dintre parteneri prefera sa nu isi exprime nemultumirile, pentru ca subiectul “sex” este inca un lucru tabu. Nu este atat de usor sa porti o discutie atat de intima si sa iti exprimi dorintele sau fanteziile. De ce? Un motiv ar putea fi teama de a cadea in ridicol.

Daca iti doresti ceva mai indraznet, atunci poate ca ai tendinta sa crezi ca cel de langa tine va considera acel lucru josnic sau ridicol. Daca iti doresti mai multa atentie, atunci ai impresia ca iti vei supara sau dezamagi partenerul. Sau poate pur si simplu unele persoane prefera sa creada ca totul este perfect si sa se minta, in acest fel, pe sine.

Inevitabil, mai devreme sau mai tarziu, frustrarile sau nemultumirile isi fac aparitia. Ia atitudine din timp si nu iti fie teama sa vorbesti cu partenerul tau orice problema legata de intimitatea voastra.

Incurajeaza aceasta atitudine si persoanei de langa tine, pentru a va da sansa de a va cunoaste din timp. Depinde de voi sa gasiti o rezolvare a tuturor problemelor sau sa descoperiti ca, pur si simplu, nu sunteti compatibili din punct de vedere sexual.

Banii constituie un alt subiect delicat in cadrul unui cuplu. De ce? Pentru ca, la fel ca si in cazul sexului, notiunea de bani este perceputa diferit. Daca pentru o persoana banii nu reprezinta neaparat un scop bine determinat, pentru altcineva scopul in viata il constituie, in parte, chiar banii.

Cum ar fi daca ai trai alaturi de o persoana care ar munci non-stop, pentru a obtine tot ceea ce isi doreste din punct de vedere financiar, dar tu ai prefera sa aveti mai putin si sa petreceti mai mult timp impreuna?

Exista si situatii in care unul dintre partenerii de cuplu este mai cheltuitor din fire, iar celalalt prefera sa isi stranga punga si sa investeasca in lucruri mai valoroase. Astfel de momente dau nastere la diverse conflicte intre parteneri. Pentru a preveni pe cat posibil aparitia acestora, ar fi indicat sa descoperi din timp care este viziunea celui de langa tine in ceea ce priveste sexul si banii.

7. Nu neglija importanta religiei in cadrul familei 

Nu lasa acest subiect pe ultimul moment. Religia poate deveni un subiect destul de delicat, mai ales cand partenerii apartin unor confesiuni diferite. Unele persoane se manifesta destul de posesiv atunci cand vine vorba de respectarea anumitor ritualuri religioase. Pana si casatoria devine subiect de discutie in momentul in care unul dintre parteneri se afla pus in situatia de a ceda intaietatea celuilalt.

Religia se afla in stransa legatura cu traditiile si familia, asa ca te vei intalni cu acest subiect destul de des in viata de cuplu . De aceea, este important sa acoperiti si acest aspect al vietii voastre si sa va dati seama ce rol joaca pentru voi si, daca este cazul, ce fel de compromisuri puteti face.

8. Intelege schimbarile

Relatia dintre tine si partenerul tau nu va fi aceeasi de la inceput pana la adanci batraneti. Poate ai auzit ca timpul omoara pasiunea. Nu ar trebui sa lasi lucrurile sa ajunga intr-o asemenea situatie, dar trebuie sa accepti faptul ca pasiunea isi mai pierde din intensitate.

Dragostea fulgeratoare se transforma in iubire, iar rutina are sanse mari sa se instaleze confortabil in viata de cuplu. Incearca sa nu te panichezi si sa nu renunti la partenerul tau doar pentru ca lucrurile nu mai sunt la fel ca la inceput.

Concentreaza-te mai bine pe modalitati prin care poti aduce diversitate in viata voastra. Invata sa te bucuri de confortul si stabilitatea pe care ti le da o relatie de lunga durata .

 9. Sustine-ti partenerul

Chiar daca partenerul tau are alte aspiratii si dorinte care nu coincid intotdeauna cu ale tale, asta nu inseamna ca trebuie sa il incarci de reprosuri sau sa il contrazici la orice pas.

Increaca sa il sustii si in incercarile care tie ti se par nebunesti sau fara sens. La urma urmei, de multe ori, gusturile nu se discuta. Fiecaruia ii vine in minte, la un moment dat, cate o nebunie, iar partenerul trebuie sa fie acea oaza de liniste la care te poti intoarce fara frica de a te lovi de un repros.

 10. Radeti impreuna cat mai des

Stiai ca persoanele cu un simt al umorului dezvoltat atrag ca un magnet lumea din jur? De cate ori nu ti s-a intamplat sa admiri persoanele care sunt mai tot timpul binedispuse si au o doza buna de optimism?

Ai ajuns sa imparti si binele si raul cu partenerul tau, iar de multe ori, grijile de zi cu zi v-au cam furat zambetul de pe buze. Stiintific vorbind, rasul stimuleaza producerea “substantei fericirii”, serotonina, substanta care ne face sa ne simtim bine. Si daca este sa urmam proverbul : “O inima vesela este un leac minunat” atunci cred ca te-ai convins deja ca nu trebuie sa faci economie de zambete.

Incearca, impreuna cu partenerul, sa va detasati din cand in cand de problemele zilnice si sa va simtiti bine impreuna. Mergeti la film, iesiti in oras sau petreceti clipe romantice in cadrul caminului vostru. Momentele frumoase se afla pe lista lucrurilor care ajuta la consolidarea unei relatii.

Te-ar putea interesa si:

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dragoste

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare