Dezvoltare personala

#criza personala #concentrare #dezvoltare personala #psiholog

Treci printr-o criza personala? Cum sa ramai concentrat la locul de munca – sfatul psihologului

Cand lucrurile merg bine, ne este usor sa avem emotii si experiente pozitive, care duc adesea la o motivatie si productivitate sporite la locul de munca. Cu toate acestea, in perioadele de criza, cu greutati si stres in viata personala, poate fi foarte dificil sa lasi sentimentele negative acasa si sa nu le permiti sa interfereze cu viata ta profesionala.

Potrivit cunoscutului psiholog Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, la un moment dat, cu totii ne confruntam cu un eveniment de viata stresant sau o criza personala care ameninta sa ne distraga atentia si concentrarea. "Un divort, boala unui membru al familiei, probleme in cresterea copilului. Poate ca tocmai ai intrerupt o logodna sau ai incheiat o relatie lunga. Sau, tocmai ai aflat ca partenerul tau te insala. Oricare ar fi provocarea ta personala, concentrarea la locul de munca devine probabil secundara sau aproape imposibila atunci cand ai astfel de probleme in minte insa, trebuie sa iti pastrezi calmul si sa gasesti resursele necesare pentru a-ti putea continua munca", afirma specialistul.

5 sfaturi pentru a trece cu bine printr-o criza personala

1. Tine sub control stresul si elibereaza anxietatea

"Fa ceva care sa te ajute sa eliberezi anxietatea inainte de a se instala prea puternic in viata ta. Scrie, fa sport, fa plimbari lungi, apuca-te de yoga. Alege o activitate care te determina sa te concentrezi in profunzime si asa reusesti sa dai drumul tensiunii si anxietatii. Fa multa miscare si apoi asigura-te ca dormi suficient", spune Angela Nutu.

2. Atentie la vicii!

"De cele mai multe ori, stresul te determina sa te apropii si mai usor de un viciu. Fie ca este vorba despre fumat, consum de alcool, cheltuieli suplimentare, jocuri de noroc sau alte dependente, toata lumea are puncte slabe. In timp ce viciile pot crea senzatia de uitare de sine si pot ameliora imediat unele sentimente stresante, in final acestea vor inrautatii lucrurile si vor creste nivelul de stres si anxietate", declara psihologul.

3. Evita dependenta sociala!

"Ramanem in zona dependentelor – lasa telefonul deoparte si apeleaza la o voce reala. Ai fi surprins cat de linistitor poate sa fie sa reusesti cateva ore pe zi sa stai departe de iluzia socializarii online. Limiteaza-ti timpul petrecut urmarind ce fac altii, cum fac altii, cum le este celor din jur. Petrece timp offline cu familia si prietenii, sau stai pur si simplu singur cu activitatile tale, si ai sa vezi cum la finalul zilei nivelul de stres va fi puternic diminuat", explica psihologul Angela Nutu.

4. Stabileste cateva limite de baza cu prietenii si familia!

"Unii oameni se simt mai confortabil daca se confrunta cu problemele si tragediile lor. Altii se simt mai bine daca se intorc la munca cat mai curand posibil, pentru a se concentra si pe altceva decat pe grijile personale. Este important sa stii in ce situatie te simti cel mai confortabil. Daca alegi sa iti continui cat se poate de normal munca, va trebui sa stabilesti limite cu familia si prietenii care vor incerca sa ramana in permanenta in contact cu tine. Vor trebui sa inteleaga ca locul tau de munca este un spatiu in care iti doresti sa te distantezi de piedicile din viata personala si ai nevoie sa te gandesti doar la munca ta", este de parere specialistul.

5. Solicita ajutor!

"Psihologii, terapeutii si consilierii pentru dezvoltare personala pot juca un rol important pentru a te ajuta sa depasesti o criza. Un bun consilier pentru dezvoltare personala te va ghida cu grija si rabdare in cadrul unui proces de autocunostere si transformare, sa explorezi si sa depasesti diverse stari sau situatii cu care te confrunti in evolutia personala si profesionala, valorificand si dezvoltand resursele si potentialul propriu. In final, indiferent prin ce criza treci, important este sa iti amintesti ca trecem cu totii si prin vremuri intunecate in viata si este normal sa avem momente de slabiciune, momente de nesiguranta, este in regula sa nu stim intotdeauna cum sa facem fata problemelor care ne schimba viata. si este, de asemenea, normal si sanatos sa cautam ajutor si sa ne lasam ghidati de oameni cu pregatire si experienta", explica Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Cursuri de dezvolare personala care te ajuta sa reintri pe fagasul normal

"Exista, din fericire, tot mai multe cursuri pentru dezvoltare personala, in care putem invata cum sa ne gestionam perioadele de criza, cum sa lucram cu propriile emotii, cum sa ii ajutam pe ceilalti sa depaseasca momentele de stres si sa-si rezolve problemele. Deschiderea tot mai mare catre cunoasterea interioara si lucrul cu sinele, precum si posibilitatea de a accesa mult mai usor toate aceste cunostinte, este un pas imens pe care l-am facut ca societate in ultimii ani. Daca iti doresti sa fii propriul ghid, sau vrei sa inveti cum sa-i sustii pe altii in procesul lor de transformare, prin intermediul unor tehnici si instrumente specifice, o poti face participand la cursul de Consilier Dezvoltare Personala, unde vei obtine toate competentele necesare", conchide psihologul Angela Nutu, vicepresedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare