Dezvoltare personala

#romani mai fricosi #romani mai tristi #romani #pandemie #studiu

STUDIU! Romanii, mai tristi, mai fricosi si mai furiosi din cauza pandemiei

Romanii sunt mai tristi, mai fricosi si mai furiosi, potrivit unui studiu realizat pe un esantion de aproximativ 2.000 de persoane, cu varsta cuprinsa intre 28 si 50 de ani, de catre specialistii Institutului de Psihiatrie Socola, Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” Iasi, Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie si Universitatea Transilvania.

Studiul a scos in evidenta faptul ca multi dintre romani sunt mai tristi, mai furiosi, mult mai anxiosi si au un sentiment sporit de singuratate. Toate acestea din cauza pandemiei de coronavirus. 

Specialistii au analizat care este impactul pe care pandemia il are asupra sanatatii mintale a populatiei din Romania: 42% dintre respondenti au raportat o inrautatire a stresului, iar aproximativ o treime dintre respondenti au raportat o inrautatire a nervozitatii.

Studiul arata ca pandemia de coronavirus poate fi extrem de stresanta pentru unii oameni. Frica si anxietatea pot fi coplesitoare atat in cazul adultilor, cat si al copiilor. Datele preliminare arata ca unele conditii medicale preexistente s-au intensificat la multi pacienti, in timp ce la altii s-au declansat stari de anxietate, depresie si neputinta in fata acestei noi provocari. Cercetarea face parte din programul COH-FIT, derulat la nivel international.

Factorii care accentueaza stresul

In perioada pandemiei, riscul de a suferi de depresie sau de alte tulburari psiho-emotionale este amplificat de factori precum: saracia, lipsa sau pierderea unui loc de munca, evenimente triste din viata, precum decesul unei persoane apropiate sau sfarsitul unei relatii, boala fizica sau problemele asociate consumului de alcool sau droguri, mai arata studiul.

Cum si-au ocupat romanii timpul liber

68% din persoanele intervievate au estimat o crestere a timpului petrecut urmarind mijloacele mass-media, in incercarea de a gestiona situatia.

Alte metode de reducere a stresului si ocupare a timpului au fost exercitiile fizice, plimbarile in aer liber, descoperirea unui hobby, petrecerea timpului cu animalele de companie si chiar activitatea sexuala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare