Dezvoltare personala

#convingere #puterea influentei #infuenta #putere de convingere

Puterea influentei: Cum ii putem convinge pe cei de langa noi

Ca ne place sau nu, in fiecare moment al vietii noastre suntem pusi in fata unei negocieri, iar atunci suntem obligati sa ne folosim puterea de influenta pentru a intoarce situatia in favoarea noastra. Problema apare in momentul in care nu stim care sunt asii din maneca si cum sa ii folosim pentru a ii influenta pe ceilalti din jurul nostru.

In opinia presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, Eugen Popa, chiar daca nu am avea incredere in propriile forte ca putem sa-l influentam pe sef sa ne mareasca salariul sau sa convingem o fata frumoasa sa iasa cu noi in oras, exista cateva elemente esentiale pe care le putem avea in vedere in procesul nostru de persuasiune, precum puterea pozitionala, emotia, expertiza si interactiunea umana.

“Exista multe momente cand avem certitudinea ca suntem pregatiti sa infruntam si sa punem stapanire pe unele situatii, insa pusi in fata faptului implinit, ne pierdem si avem tendinta de a da inapoi. Atunci cand situatia implica si influentarea unor persoane, situatia devine cu atat mai complicata. Partea buna este ca exista cateva elemente esentiale pe care le putem folosi atunci cand vrem sa-i determinam pe cei din jurul nostru sa actioneze conform propriilor noastre dorinte, iar atitudinea si recurgerea la emotii sunt elemente cheie in tot acest proces”, declara Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. 

  1. Puterea pozitionala. „Totul depinde de pozitia pe care o adoptam inca de la inceput. Persoana mai puternica, deci mai influenta, este intotdeauna aceea care tinde sa vorbeasca mai mult, sa-i intrerupa des pe cei care preiau cuvantul la un moment dat si sa ghideze conversatia prin alegerea subiectelor de discutie. Putem deveni influenti, cunoscand dinainte nevoile si subiectele populare in randul celor din jurul nostru si vorbind mai mult decat ceilalti pe aceste teme. Daca ne vom documenta si in prealabil, exista reale sanse sa monopolizam discutia, iar persoanele care asista la ea sa ne asculte, sa ne aprobe din inertie si sa preia cuvant mai rar”, declara Eugen Popa.
     
  2. Emotia. “Daca puterea pozitionala s-ar afla pe un taler, iar pe celalalt taler ar fi emotia, putem spune ca avem un echilibru aproape perfect. in practica, chiar exista sanse ca o persoana care recurge la emotie, sa capteze mult mai repede atentia celor din jur, decat o persoana care foloseste puterea pozitionala. Oamenii rezoneaza, in genere, mai rapid la emotie deoarece aceasta nu trece printr-un filtru rational, iar reactia la emotii este una instantanee. intr-adevar, pasiunea poate detrona autoritatea, atunci cand este sprijinita de date concrete, iar vorbitorul este bine pregatit”, afirma specialistul in hipnoza.
     
  3. Expertiza. “Atitudinea noastra de lider si pasiunea nu sunt suficiente daca nu sunt sustinute de un background profesional. Daca vom folosi primele doua elemente, iar noua ne va lipsi expertiza, atunci oamenii vor sesiza imediat ca nu suntem decat un impostor. Exista si un revers al medialiei, atunci cand un expert este mereu intrerupt de alte persoane care vorbesc peste el si nu il lasa sa isi duca ideile pana la capat. in aceasta speta, vocea expertului se pierde de cele mai multe ori in zarva facuta de oamenii, din dorinta lor de a fi si ei ascultati. De aceea, se recomanda ca expertul sa se impuna de la bun inceput si sa se ajute de pasiune pentru a transmite informatia mai credibil”, crede Eugen Popa.
     
  4. Interactiunea umana. “Dintre toate cele patru elemente esentiale in procesul de influenta, interactiunea umana este elementul cel mai subtil si, ca atare, rareori poate fi o pozitie avantajoasa in puterea pozitionala sau in pasiune. Cu toate acestea, am vazut suficiente cazuri cand, manuit cu arta, acest element isi atinge obiectivele. Spre exemplu, am urmarit la un moment dat o conversatie in care unul dintre participanti a dominat fara efort o camera intreaga de oameni care erau, in aparenta, egali. In doar cateva minute, toata lumea din camera era supusa inconstient acestui om, care nu detinea puterea pozitionala si nici nu era pasionat in mod special de acel subiect. Stapanirea desavarsita pe care o avea asupra semnalelor subtile conversationale era profunda, iar curand toata lumea dansa pe ritmul vocii sale. A fost frumos sa privesc. A demonstrat o stapanire desavarsita conversationala in actiune”, conchide Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.

Sursa foto: Quick and Dirty Tips

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului