Dezvoltare personala

#exercitii fericire #psiholog hedi hoka #hedi hoka #cum sa fii fericit

Psiholog: "Cand te iubesti, esti un magnet pentru lucrurile bune!" Exercitiu practic de fericire

Psihologul Hedi Hoka considera ca cheia fericirii este armonia cu sine. Este usor sa spui "iubeste-te pe tine insuti", insa nu este la fel de usor de pus in practica. De aceea, specialistul dezvaluie pasii pentru a obtine echilibrul cu sine intr-un interviu acordat Acasa.ro cu ocazia lansarii cartii sale "Iubesc sa fiu femeie - Ghidul femeii de nota 10". 

Acasa.ro: Este greu sa fii femeie in cotidianul haotic in care traim?

Psiholog Hedi Hoka: Sa fii femeie este cel mai frumos lucru care ti se poate intampla. Gandeste-te ca suntem cele care dam viata. Cum sa nu fie frumos? Orice femeie din aceasta lume are mai multe roluri: iubita, sotie, mama, angajat, proprietara de afaceri, lider etc. Viata poate fi dificila pentru o femeie cand se identifica doar cu un anumit rol. Problema este in felul urmator: oricare rol, in orice moment al vietii ti se poate lua. Iar daca tu iti definesti existenta prin acel rol, dramele din viata ta se amplifica. Valoarea ta este data prin simplul fapt ca esti om. Atat. Cand iti dai seama de acest lucru e ca si cum ai aripi sa zbori. Ca femeie.

Cat de greu este sa te iubesti pe tine insati? Ce praguri psihologice trebuie sa depasim?

Cred ca este cel mai dificil lucru. Traim intr-o societate materialista, unde proprietarii succesului suntem noi, iar acesta este cuantificat in bunuri si achizitii. Ne place cand suntem adorati pentru ceea ce suntem sau invidiati pentru ceea ce avem. Iar acest lucru ne intareşte convingerea faptului ca trebuie sa avem lucruri cat mai multe si mai valoroase. Nu achizitiile sunt o problema, ci recompensele emotionale pe care le primim in urma detinerii lor.

Avem doua obsesii mari: una fata de obiective pe care vrem sa le îndeplinim si alta, teama de a nu avea succes. Eu ii spun nevroza reusitei. Ne dorim cu disperare sa reusim, iar pretul pe care il platim este ura de sine. 

Aşa am devenit o societate de "bulimici". Avem o foame necontrolata de a achizitiona haine, bunuri, pentru ca suntem dependenti de raspunsul emotional pe care ni-l dau.

Si din cauza acestor lucruri punem semnul egalitatii intre noi si performantele pe care le avem. Iar daca aceste performante nu se mai intampla din diverse motive atunci ne respingem pe noi insine. Suntem victime si calai, in acelasi timp.

Esti valoros pentru simplul fapt ca esti om. Nu ai nevoie de nimeni si de nimic pentru a-ti dovedi aceasta valoare. Ea exista, pur si simplu. Astfel vei inceta sa pui semnul egalitatii intre tine si succes sau esec. Si sa te accepti pe tine, dar sa te si iubesti.

Dati-ne un exemplu de exercitiu simplu pe care il putem face ca sa ne simtim de "nota 10". 

As vrea sa iei acum o foaie si un pix acum. Gandeste-te, te rog la o persoana pe care o cunosti si careia ii esti recunoscatoare. Scrie, acum pe hartie de ce ii esti recunoscatoare. Ai doua minute la dispozitie. Acum ca ai scris, ia te rog telefonul în mâna si suna persoana respectiva si citeste-i ce ai scris. Ei, cum te simti acum?

Care sunt efectele iubirii de sine, al echilibrului emotional pentru propria persoana, dar mai ales pentru cei din jur?

”Iubeste-si aproapele ca pe tine insuti”, este cel mai bun raspuns la aceasta intrebare. Si stii de ce? Pentru ca atunci cand te iubesti pe tine se vede. Si devii un magnet care atrage tot felul de lucruri frumoase in viata. Cand te iubesti pe tine esti un izvor de energie. Si atunci poti sa iubesti si pe altii fara sa-ti fie teama ca cineva te va rani.

Ati scris o carte tocmai pe aceasta idee. De ce au nevoie femeile de acest "Ghid"?

A fost o perioada in viata mea cand as fi dat orice sa pot citi o asemenea carte. N-am gasit-o. Si m-am hotarat s-o scriu eu. Am scris aceasta carte ca multe femei din aceasta lume sa stie ca nu sunt singure. Si problemele prin care trec au o solutie intotdeauna. Avem nevoie sa fim sanatosi, sa ne pretuim. Pentru ca emotiile pozitive au un scop maret in evolutia noastra: ne pot schimba chiar si structura genetica pentru a fi mai buna. O viata implinita inseamna gene sanatoase. Iar gene sanatoase inseamna copii sanatosi. Iar copii sanatosi inseamna un viitor mai bun al speciei noastre umane.

Hedi Hoka are peste zece ani de experienta in consiliere psihologica (psiholog specializat in dezvoltare personala) si coaching, fiind membra a Colegiului Psihologilor din Romania, a Society for Coaching Psychology din Marea Britanie, a International Leadership Association din S.U.A.  si a Mindfulness Association din Marea Britanie. Este ambasador TEDxCluj si Jamie Oliver, Food Revolution. Este si autoarea primului CD mindfulness din Romania ”Relaxeaza-te”, din colectia ”Health and Science”, CD vandut in peste zece mii de exemplare.

Pe 21 noiembrie, la ora 17.30, in cadrul Targului International GAUDEAMUS - Carte de invatatura 2014, organizat la ROMEXPO (Pavilion Central), lanseaza prima sa carte, intitulata sugestiv “Iubesc sa fiu femeie – Ghidul femeii de nota 10”. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare

Sfatul expertului