Dezvoltare personala

#sfaturi psiholog #bun simt #dezvoltare personala #psiholog

Psiholog Alexandru Plesea: Ce poti face cu bunul simt intr-o lume "rece"?

Natura lucrurilor este data de interpretarile omului, iar principiile noastre, poftele, dorintele, placerile, senzatiile, toate au caracter schimbator in functie de interese. Mai mult decat atat, bunul simt este o stare a sufletului, trupului ii apartin senzatiile si poftele, iar mintii, inteligenta.

In opinia psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii, lucrurile fizice nu sunt date sa atinga sufletul, acestea fiind in afara lui si raman neclintite, pentru ca lucrurile nu au simtaminte; insa oamenii si le atribuie prin atasament si le dau viata, iar interiorul omului devine sensibil si schimbator cand lucrurile se strica sau dispar. Acest fapt inteles ar salva multi oameni de la depresie si anxietate.

"Zambetul, recunostinta si rabdarea sunt atributele bunul simt, iar cu ele putem pleca la orice drum in viata. Ele conduc omul prin toate obstacolele, furtunile, dezamagirile. Ele sunt ca un extra-organ pe care noi trebuie sa-l purtam cu noi. Prin ele experimentam linistea vietii fara sa mai fim tulburati de orice furtuna din exterior. Astfel, mintea ramane curata, limpede si atenta la ce are in fata, nu la ce este in departare. Bunul simt, acest limbaj al sufletului creste pana la ultima suflare, e o virtute care se dezvolta doar din vointa proprie. Bunul simt ne lipseste cand suntem nemultumiti. Observam ca toti suntem in cautare de o casa mai mare, o masina mai mare, un job mai bine platit, bani mai multi, si lucrurile exterioare nu se vor sfarsi niciodata, insa semnul care ne arata cat de mult bun simt avem, este in modestia si multumirea interioara si atunci cand le avem si atunci cand le pierdem, astfel ramanem imperturbabili", explica psihologul Alexandru Plesea.

Bunul simt este forma prin care omul se depaseste pe el insusi.

Rabdarea este o forma de bun simt pe care o experimentam mai mult decat altele. Ea sustine cauza dragostei pentru ceilalti, ofera timp si ajuta la deschiderea inimilor si mintilor celor care o experimenteaza.

"Noi, oamenii, existam unii pentru altii si bunul simt se observa cand rabdam pe cel de aproape, cand il ajutam, cand ii facem dreptate, cand simtim ce simte el. Toti oamenii fac rau la un moment dat, de multe ori fara voie, raul fiind interpretat de catre cei care nu inteleg situatia, iar aici gandeste-te un pic, multi s-au dusmanit, s-au banuit, s-au inselat, urat, luptat si toti si-au gasit sfarsitul, ajungand cenusa, asa sfatul meu pentru voi este sa ne linistim un pic si sa oferim bunul simt sufletului nostru, cat si sufletului celor din jur, ca doar toti venim din aceeasi Sursa", conchide psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Femeia in rol principal

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare