Dezvoltare personala

#pandemie #copii #parinti

Patru reguli pentru parinti pentru a evita epuizarea in pandemie

Toamna 2020 incepe sa semene tot mai mult cu primavara 2020 pentru multe familii. Din ce in ce mai multi copii invata online dupa inmultirea numarului de cazuri de COVID-19, tot mai multi adulti sunt, prin urmare, nevoiti sa ramana cu ei acasa, lucrand la domiciliu sau in concediu de supraveghere a celor cu varsta sub 12 ani. Contrar aparentelor, lucrul de acasa in paralel cu scoala online se poate dovedi mult mai epuizant pentru multi parinti. Iata cateva ponturi care ar trebui sa-i ajute pe acestia din urma sa depaseasca mai usor aceasta perioada.

Jo Frost, expert in parenting si dadaca celebra intr-un show TV, a vazut "la cald" efectul pandemiei, al restrictiilor si al izolarii asupra familiilor cu care a lucrat si are cateva sfaturi pretioase pentru parinti. Secretul, spune ea, este sa acceptam ca prioritar este sa fim in siguranta, sa acceptam ca sunt lucruri pe care nu le putem controla, sa ne obisnuim cu noua normalitate, sa ne cream ritualuri noi si sa evitam lucruri care ne pot aduce in pragul colapsului fizic si psihic.

Regula 1: Flexibilitate si rabdare

Intr-o perioada plina de reguli si interdictii, macar acasa avem nevoie sa fim flexibili. Desi se pune accent pe importanta timpului petrecut impreuna in aceasta perioada, ca familie, avem toti nevoie de spatiu personal, de timp pentru a ne reorganiza prioritatile. Renuntati la incrancenare si amintiti-va sa radeti cand aveti ocazia, iar cand nu o aveti, creati una.

Regula 2: Stabiliti un program clar

Parintii care lucreaza de acasa ii pot face pe copii sa se simta tare importanti cu o sedinta organizata la inceputul zilei. Toata lumea isi poate comunica orarul de munca/scoala si fiecare va sti cand sa nu ii deranjeze pe ceilalti.

Regula 3: Stabiliti limite

Chiar daca lucram de acasa, nu inseamna ca suntem mereu disponibili. Chiar daca invatam de acasa, nu inseamna ca ne putem lungi in pat in mijlocul orei sau ca ne putem ridica din fata laptopului sau a tabletei pentru jucaria preferata.

Copilul trebuie sa stie cand nu poate deranja parintele, cand va trebui sa faca lucrurile singur. Va fi extrem de educativ pentru cel mic, mai ales daca este invatat sa isi umple singur timpul.

Regula 4: Nu suntem singuri in povestea asta

Printre atatea reguli, limite, restrictii, trebuie sa nu ne pierdem cu firea, sa evitam sa ne consideram coplesiti, iar cand se intampla, sa acceptam ca este o senzatie normala. Impartasiti cu prietenii, familia, apropiatii sentimentele care va incearca. Mancati sanatos, faceti miscare, odihniti-va suficient si gasiti-va acel loc fericit in care nimic nu va poate atinge (cada, de exemplu, si o baie fierbinte si relaxanta), spune Jo Frost.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done

Pune o intrebare