Dezvoltare personala

#bucurie #fericire #dezvoltare personala

Invata sa te bucuri de viata si la varsta a treia!

Ritmul de viata stresant, concurenta acerba de pe toate planurile, nevoia de a implini anumite asteptari si, nu in ultimul rand, dorinta de a avea parte de o batranete linistita te pot transforma intr-o persoana careia ii vine foarte greu sa se bucure de viata dupa o anumita varsta.

Multe persoane spun ca si-au indeplinit acest scop daca lasa in urma lor ceva palpabil, pentru care vor fi tinuti minte. Copii si realizarile personale sau profesionale sunt exemplele cele mai concrete, insa exista si foarte multi oameni care inca nu au invatat sa aprecieze diversele oportunitati care li se ofera. Aplicand principiul "mai bine mai tarziu decat niciodata", iata cateva sfaturi prin care inveti sa te bucuri de viata si la varsta a treia.


Accepta ca viata este limitata

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa imbratisezi ideea ca viata are un inceput si un sfarsit. Cu cat te obisnuiesti mai rapid, cu atat iti va fi mai usor sa te bucuri de ea si de toate partile ei, atat bune, cat si mai putin placute.


Stabileste-ti prioritatile

Cel de-al doilea pas este legat de stabilirea prioritatilor. Daca acum 10 ani, de exemplu, acestea se limitau la mentinerea copiilor in facultate si asigurarea unui venit familial decent, astazi acestea sunt cu totul altele. Pe masura ce imbatranim, valorile noastre se schimba, de aceea trebuie sa acorzi timp si energie acelor lucruri care conteaza cel mai mult pentru tine acum.


Fa-ti planuri de viitor

Cheia unei vieti fericite, in orice stadiu s-ar afla ea, sta in pregatire. Niciodata nu este prea devreme si niciodata nu este prea tarziu sa te pregatesti pentru ce va urma. Nu este indicat sa fii o persoana dependenta - in felul acesta, nu vei fi multumit/a de tine si nu vei reusi sa ai incredere in fortele proprii. Dupa ce i-ai ajutat pe altii, este timpul sa te ajuti pe tine.

Fie ca te gandesti sa iti cumperi o locuinta mai mica sau sa iti faci un plan pe termen lung legat de imbunatatirea starii de sanatate, toate acestea sunt modalitati prin care te poti bucura de viata si la varsta a treia.


Traieste in prezent

Prea multa concentrare pe trecut sau pe problemele viitorului te impiedica sa traiesti clipa cu adevarat. Ofera-i un nou inteles vietii prin trairile de moment pe care le poti experimenta in orice clipa a prezentului. Invata sa te bucuri de micile satisfactii pe care ti le ofera viata si vei fi cu adevarat o persoana fericita.

Sursa foto: englishlab.psychology.wustl.edu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Conflictul dintre generatii a devenit… „razboi”

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare

Sfatul expertului