Dezvoltare personala

#compliment #lauda #sinceritate

Invata sa accepti un compliment

Faptul ca stii sa accepti un compliment cu eleganta te poate ajuta in viata personala, in cea sociala si in cea profesionala.
 

In orice relatie, este important sa primesc frumos un compliment. Daca la prima intalnire refuzi complimentele unui barbat, sansele ca a doua sa existe scad dramatic. 

Primirea unui compliment nu se invata niciodata prea tarziu. Multe femei isi pun insa problema: Cum accepti un compliment, fara sa pari aroganta sau increzuta?

 

Ce sa faci cand primesti un compliment

 

1  Zambeste

 

Persoana care iti face un compliment vrea sa te simti bine. Nu te incrunta, nu-i evita privirea, pentru ca aceste gesturi vor crea confuzie sau tensiune. Un zambet larg te va face sa te simti bine atat pe tine, cat si pe cel care ti-a oferit complimentul.

 

2  Multumeste

 

Un simplu "Multumesc" este de ajuns de cele mai multe ori dar adaugarea unei fraze suplimentare ("Chiar ma bucur ca ai observat" sau "Imi pare bine ca ti-a placut") il va face pe interlocutor sa se simta si mai bine.

 

3  Explica 

 

In cazul in care complimentul primit nu este numai rezultatul muncii tale, nu uita sa-i pomenesti si pe ceilalti care au contribuit la rezultatul final.

Poti da mai multe detalii, atunci cand complimentul vizeaza indemanarea sau talentul.

 


In viata profesionala , capacitatea de a accepta un compliment poate fi importanta in situatia unei promovari. Chiar daca seful tau spune cu voce tare ca iti apreciaza modestia atunci cand respingi un compliment, s-ar putea gandi ca nu esti destul de agresiva pentru a primi o functie mai buna.

Munca pe care ai facut-o tu in cateva ore, i-ar putea lua altcuiva o zi sau chiar doua, asa ca accepta intotdeuna cu eleganta complimentele superiorilor tai.

 

Ce sa nu faci cand primesti un compliment

 

1  Nu raspunde cu un alt compliment

 

Daca oferi un compliment imediat dupa ce ai primit unul, interlocutorul tau nu-l va lua in serios, considerand ca este doar un artificiu de politete .

Un compliment nesincer poate face mai mult rau decat bine.

 

2  Nu schimba subiectul

 

Schimbarea imediata a subiectului conversatiei ii arata interlocutorului tau ca il ignori sau si mai rau, ca nu iti pasa de opinia lui.

 

3  Nu incerca sa minimalizezi

 

"A fost o nimica toata" nu este niciodata un raspuns bun la un compliment, deoarece denota aroganta.

Incearca sa nu spui nimic care sa arate o lipsa de recunostinta pentru complimentul facut. Chiar daca este laudat ceva ce tu crezi ca toata lumea poate face la fel de bine ca si tine, evita sa fii nepoliticoasa.

Nici rasul nu este un raspuns bun la un compliment. Nu stii niciodata de cat curaj a fost nevoie din partea cuiva apropiat sau chiar a unui necunoscut sa-ti faca un compliment.



Chiar daca stii sigur ca ti-a fost oferit un compliment lipsit de sinceritate de tipul "Vai, ce-ai slabit" raspunde intotdeauna cu zambetul pe buze pentru a nu crea tensiune in discutia cu persoana care te-a complimentat.

Daca complimentele vin de la barbatul pe care il iubesti, nu mai conteaza ca simti ca nu este in totalitate sincer. Faptul ca ti-a spus totusi ceva despre care crede ca iti va face placere ar trebui sa iti arate ca sentimentele lui sunt adevarate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: A sti sa fii cu tine insuti

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu

Pune o intrebare